Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Te veel lood aangetroffen in drie vestigingen van Kindergarden'

21 februari 2020, 18.44 uur · Aangepast 21 februari 2020, 18.57 uur · Door Redactie

Bij drie Amsterdamse vestigingen van Kindergarden is een verhoogde concentratie lood aangetroffen. Dat schrijft Het Parool. 

Het gaat volgens de krant om de vestigingen aan de Herengracht en Waldeck Pyrmontlaan. Daar zou lood zijn ontdekt bij de watermeter. Daarnaast werd er naar verluidt een verhoogde concentratie lood aangetroffen bij de kinderopvang aan de Middenweg. 

Landelijk

Kindergarden heeft in totaal 65 vestigingen, waarvan elf in Amsterdam. Landelijk gezien zou er op 25 locaties lood zijn gevonden bij de watermeter. Bij vijf opvanglocaties werd de ontdekking gedaan op een andere plek in het gebouw. 

GGD

Uit voorzorg maakte de kinderopvang al gebruik van waterflessen. 'De GGD doet ook onderzoek, maar dat wilden we niet afwachten', verklaart Nicole Krabbenborg, algemeen directeur. 'Bij de locatie aan de Middenweg in Amsterdam vond de GGD niets, maar wij wel. Hier bleek de verhoging op zolder te zitten, daar had de GGD niet gemeten.'

Ouders op de hoogte gesteld

De ouders van meerdere locaties zijn volgens haar al op de hoogte gesteld per mail. 'Het riep vooral veel vragen op, de communicatie over de metingen was van onze kant te summier, dat had beter gekund', geeft Krabbenborg toe. 'Maar we wilden het juist zorgvuldig uitvoeren, uitvoeriger dan de GGD dat doet. We werken wel goed met de organisatie samen.'

In gesprek

De uitslag van het vervolgonderzoek kan nog wel enkele maanden op zich laten wachten. Kindergarden gaat in de tussentijd in gesprek met de GGD en verschillende waterleidingmaatschappijen. 'Niet alle waterleidingmaatschappijen herkennen zich in de metingen. We willen met hen een plan maken en staan op scherp om dit op te lossen. We willen het beste voor de kinderen', aldus de directeur in Het Parool.