Ajax verliest in eigen huis van AZ

1 maart 2020, 21.53 uur · Aangepast 1 maart 2020, 22.12 uur · Door Redactie

Ajax heeft het tij van de laatste weken niet kunnen keren. Hoewel trainer Ten Hag over zowel Hakim Ziyech als Quincy Promes beschikte voor de kraker tegen AZ, wisten de Amsterdammers in de Johan Cruijff Arena niet te scoren. Door het verlies moet Ajax de koppositie in de Eredivisie delen met de club uit Alkmaar.

Ajax kijkt vanaf de eerste paar minuten van de eerste helft al tegen een achterstand aan. Na een fout van Blind belandt de bal bij AZ-aanvaller Boadu, die direct binnenschiet. Ajax speelt het half uur dat daarop volgt matig. Ondanks een aantal kansen leidt het niet tot een gelijkmaker.

Tegen het einde van de eerste helft laat Ajax zich weer eens zien bij het doel van de Alkmaarders. Een bal van Dest komt via een verdediger van AZ toch bij Tadic, die de bal net over kopt. Een corner van Ziyech bereikt Martinez, maar die bal gaat huizenhoog over.

In de slotfase van de eerste helft krijgt Ajax kans op kans, maar van een gelijkmaker komt het niet. Ook een vrije trap van Ziyech tegen tien man van AZ kan er niet voor zorgen dat Ajax op gelijke hoogte komt. Vlak voor rust weet Onana ervoor te zorgen dat de Amsterdammers niet tegen een nog grotere achterstand aankijken.

Tweede tegendoelpunt

Na de rust weten de Amsterdammers meer druk te zetten. Halverwege de tweede helft komt Ajax met de schrik vrij als een tweede tegendoelpunt met behulp van de VAR wordt afgekeurd, vanwege een handsbal. Niet veel later ontsnapt Ajax opnieuw aan de 0-2, als Boadu de bal op het dak van het doel van Onana legt.

Tagliafico kopt dan tot twee keer toe bijna de gelijkmaker binnen, maar tot een doelpunt leidt het niet. Idrissi weet de bal daarna over Onana heen te schieten, waardoor Ajax toch op een 0-2 achterstand komt te staan. Ondanks verschillende kansen weten de Amsterdammers de achterstand niet meer in te lopen. Ook Huntelaar, die er voor Ziyech in komt, weet daar niets meer aan te veranderen.

Door het verlies van Ajax op AZ is de titelstrijd weer volledig open. Beide ploegen hebben nu 53 punten, gevolgd door Feyenoord (47 punten) en PSV (46 punten).