Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huisartsen: 'Kom niet binnen als je denkt dat je het coronavirus hebt'

2 maart 2020, 18.13 uur · Aangepast 2 maart 2020, 18.32 uur · Door Redactie

Het aantal verontruste telefoontjes met coronavragen bij huisartsen neemt toe. En zij hebben ook het liefst dat het bij bellen blijft als er vragen zijn over klachten. Want hun dringende advies: kom vooral niet zelf naar de huisartsenpost.

Het is belangrijk dat mensen die geen risico hebben gelopen gebruik kunnen blijven maken van het inloopspreekuur, zegt huisarts Stella Zonneveld aan de Scheldestraat. 'Daarom hebben we een extra pamflet op de deur. Ben je de afgelopen twee weken in het risicogebied geweest en zou je daar mogelijk het coronavirus hebben opgelopen, kom dan niet naar binnen, maar bel ons.'

Geregeld gebeld

De huisarts heeft gelukkig nog niet met haar 'beschermingskledingsset' hoeven uitrukken voor een mogelijke besmetting in de Rivierenbuurt, maar er wordt wel geregeld gebeld. Zeker na de eerste besmetting in de stad.

Zonneveld: 'We hebben telefoontjes gehad van mensen die in de afgelopen twee weken in Noord-Italië zijn geweest en die verkoudheidsklachten hebben, zónder koorts. Die mensen hebben we telefonisch kunnen geruststellen. We hebben gezegd dat ze thuis moeten blijven, maar dat testen nu niet zinvol en noodzakelijk is.' Testen worden pas zinvol als er ook sprake is van andere symptomen zoals koorts of luchtwegklachten. 

Ook telefoons GGD roodgloeiend

Vandaag bleek wel dat de huisartsen op hun beurt weer moeite hebben om de GGD te bereiken om samen mogelijk nieuwe gevallen te bespreken.

Een woordvoerder van de GGD Amstelland bevestigt dat de telefoons roodgloeiend staan. 'We zijn al gestopt met tellen, maar we worden honderden keren gebeld op een dag.' Om de bereikbaarheid voor huisartsen te verbeteren is de bezetting bij de telefoons opgeschaald. Verder worden huisartsen verzocht alleen te bellen in noodzakelijke gevallen.