Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zaalvoetbalclub Maccabi zet beveiligers in tegen antisemitisme

7 maart 2020, 14.41 uur · Door Redactie

Zaalvoetbalvereniging Maccabi zet bij risicowedstrijden extra beveiliging in om antisemitisch geweld te voorkomen. Dat zegt voorzitter Victor Loonstein tegen NRC Handelsblad

Volgens de club grijpt voetbalbond KNVB niet goed genoeg in bij klachten over antisemitisme.

Volgens Loonstein zijn de incidenten talrijk waarbij spelers worden uitgemaakt voor 'kankerjood' of 'stinkjood'. Ook kreeg een speler geen hand van de tegenstander 'omdat zijn oma in Auschwitz heeft gezeten'. 

Fysiek geweld

De inzet van beveiligers is volgens de club nodig om fysiek geweld tegen te gaan. Wat de beveiliging precies inhoudt wil Loonstein niet kwijt. 'Het kan morgen zijn of over zes jaar, maar het komt een keer tot geweld. Daar ben ik 100 procent van overtuigd.'

Loonstein zegt dat de KNVB zijn vertrouwen beschaamd heeft omdat er volgens hem met meldingen van de laatste jaren weinig gebeurde. De voetbalbond herkent zich niet in de kritiek. Tegen de krant zegt de KNVB dat bij elke melding naar een oplossing wordt gezocht.

Ook is er bij de KNVB onlangs een actieplan gemaakt tegen discriminatie en racisme, waarbij ook nadrukkelijk naar bestrijding tegen antisemitisme is gekeken.