Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rappange begonnen met vervangen loden leidingen, maar nog niet overal

13 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 13 maart 2020, 07.49 uur · Door Redactie

Na maandenlang leuren en actievoeren is verhuurmakelaar Rappange nu eindelijk begonnen met het vervangen van de loden leidingen van de woningen aan de Kramatweg in Oost. Goed nieuws, maar nog steeds wachten er honderden bewoners in Zuid op hetzelfde. En hun ongerustheid groeit.

Floyd Fransman met zijn zoon Laslo hebben eindelijk drinkwater zonder lood

'De nieuwe leiding verdient geen schoonheidsprijs, maar we hebben in ieder geval weer schoon drinkwater', vertelt Floyd Fransman. Hij en zijn zoon Laslo zijn opgelucht dat de loden leidingen van hun woning aan de Kramatweg in Oost eindelijk zijn vervangen.

Maar dat heeft heel wat voeten in aarde gehad. Eind vorig jaar bleek het loodpercentage in hun leidingwater tien keer zo hoog te zijn als de toegestane hoeveelheid. Net als in zo'n dertig andere woningen aan de Kramatweg. Omdat verhuurmakelaar Rappange geen actie ondernam om de leidingen te vervangen, protesteerden ze bij hun kantoor. En met succes! De komende weken worden de leidingen van alle dertig woningen vervangen. 

Onrust over lood in Zuid

Maar bewoners van een groot huizenblok aan de Cornelis Krusemanstraat, die in hetzelfde schuitje zitten, zijn nog niet veel verder gekomen bij de verhuurder. Deborah Meibergen kreeg op 21 januari de uitslag van een watertest die ze op eigen kosten liet uitvoeren.

Het loodpercentage in haar drinkwater bleek drie keer zo hoog te zijn als de toegestane hoeveelheid. Van Rappange heeft ze nog geen enkele toezegging over het vervangen van de loden leidingen in haar woning. 

Quote

'Ik heb geen idee hoeveel lood ik al binnen heb gekregen en daar maak ik mij erg ongerust over'

deborah meibergen, bewoner zuid

'Dit is de kraan waar ik al 12 jaar water uit drink', vertelt Deborah ongerust. 'De meting liet 28 microgram lood per liter zien wat ruim boven de norm is. Ik ben nu overgestapt op flessenwater, maar het is onduidelijk tot hoe lang ik dat nog moet doen.' Die onduidelijkheid vindt Deborah het ergste. 'Ik heb geen idee hoeveel lood ik al binnen heb gekregen, en daar maak ik me erg ongerust over.'

Deborah Meibergen drinkt al maanden water uit flessen

Hoewel het al sinds 21 januari bekend is dat het loodpercentage drie keer te hoog is in Deborah's kraanwater, heeft Rappange nog steeds niet gezegd over het vervangen van de leidingen.

De verhuurmakelaar wilde alleen schriftelijk reageren en zegt tijd nodig te hebben om per complex onderzoek te doen naar verhoogde loodwaarden in het water. Rappange wil  de loden leidingen vervangen, maar zegt niet op welke termijn. 

Quote

'Er komen steeds meer woningen bij met een te hoog loodpercentage in het water. Soms is dat 25 keer zo hoog als de norm'

Oscar vrij, stichting !woon

'Dat is teleurstellend, vindt ook Stichting !WOON, die de huurders bijstaat. Net als in Noord, zijn er ook in Zuid vele honderden woningen met loden leidingen. En echt haast wordt er niet gemaakt met de vervanging.

'Dat gaat schoorvoetend en er komen ook steeds meer complexen bij waar lood gemeten of gezien wordt', zegt Oscar Vrij van !WOON. 'Vrijdag is er nog 245 microgram lood gemeten in een een complex met een paar honderd woningen. En we krijgen heel weinig afmeldingen dat loden leidingen zijn vervangen. Vaak wordt de 6 weken termijn overschreden die daar voor staat.' 

Deborah heeft nu recht op huurverlaging maar hoopt dat Rappange snel haar leidingen vervangt. Hoewel Floyd en Laslo nu weer schoon water hebben, is er nog steeds ongerustheid omdat onbekend is wat de gevolgen zijn voor hun gezondheid.

'De staat heeft een steek laten vallen. Loden leidingen zijn verboden, dus moet je handhaven' vindt Floyd Fransman. 'Je kunt het niet op z'n beloop laten als je weet dat het zo schadelijk is voor de mens.'