Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cursus tegen tunnelangst: 'Alsof je duizend tijgers om je heen hebt'

16 maart 2020, 07.00 uur · Aangepast 16 maart 2020, 07.20 uur · Door Redactie

Twintig automobilisten probeerden afgelopen week de strijd aan te gaan met hun tunnelangst in de Gaasperdammertunnel. Rijkswaterstaat organiseerde deze cursus in de hoop dat er geen gevaarlijke situaties ontstaan, zodra de langste landtunnel van Nederland opengaat voor verkeer.

AT5

Om de spanning niet te snel op te laten bouwen, gingen de cursisten eerst te voet naar het licht aan het eind van de tunnel. Tijdens de wandeling van 3 kilometer passeerden ze verschillende veiligheidsdeuren en werd er uitleg gegeven over de maatregelen die tijdens calamiteiten van kracht worden.

Confronterend

Een aantal cursisten vond het wandelen goed te doen, maar sommige deelnemers vonden dit al heel erg spannend. 'De manier is confrontatie, dus ik zit hoog in m'n ademhaling, in m'n alertheid, in alles,' gaf Anneke Maessen aan. 'Je lichaam reageert alsof je duizend tijgers in je hoofd hebt,' aldus Mieke Nooij.

Tunnelangst is iets waar we niet te licht over moeten denken, vertelde rijangst-coach Marjan van Bijssum dan ook. 'Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling zit heel hoog en je kunt een beetje wazig gaan zien.'

Moed inspreken

Na de wandeling volgde de ultieme beproeving en reden de cursisten met 30 kilometer per uur heen en met 80 kilometer per uur terug door de tunnel. Op de bijrijdersstoel zat de rijangst-coach die de cursisten eraan herinnerde zichzelf moed in te spreken. 'Je kan autorijden, je hebt je rijbewijs en langer uitademen,' zei Mieke tegen zichzelf terwijl ze de tunnel trotseerde. 

De tunnel gaat dit voorjaar open voor verkeer.