Start van hoofdcontent

Stad

nl

GVB: minder voertuigen en aangepaste dienstregeling door corona

13 maart 2020, 16.55 uur · Aangepast 13 maart 2020, 18.47 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Het GVB is door corona en de voorzorgsmaatregelen van het kabinet genoodzaakt om minder voertuigen in te zetten en de dienstregeling aan te passen, zo laat de vervoerder vrijdagmiddag weten.

Eerder werd al bekend dat er in de trams, bussen en metro's zelf nadere maatregelen worden getroffen om het nog beschikbare personeel te beschermen. 

Volgens het GVB leiden de gisteren afgekondigde maatregelen van het kabinet ertoe dat er aanzienlijk minder reizigers gebruik zullen maken van het openbaar vervoer in de stad. Daarnaast leidt de aangescherpte definitie voor ziekmeldingen er volgens het vervoersbedrijf toe dat veel personeelsleden zich uit voorzorg ziek melden.

Daarom zet het GVB nu het mes in de dienstregeling. Vanaf vandaag zal per dag worden bekeken op welk traject en op welk tijdstip de dienstregeling wordt aangepast. Het GVB adviseert reizigers de GVB-app en -website in de gaten te houden voor actuele reisinformatie. 

Geen kaartje kopen in bus, achterin instappen

In overleg met Openbaar Vervoer Nederland treft het GVB ook maatregelen in de voertuigen zelf. De maatregelen zijn erop gericht de contactmomenten tussen personeel en reizigers zoveel mogelijk te beperken. 

Vanaf vrijdagmiddag mogen reizigers in de bus niet meer voorin bij de chauffeur instappen, maar alleen achterin. Ook kunnen reizigers geen kaartjes meer kopen. Het GVB adviseert reizigers daarom voorafgaand aan de reis hun saldo te checken of een kaartje te kopen bij de verkooppunten. 

In de tram nog wel kaartjes te koop

Ook in de tram worden er aanvullende maatregelen getroffen. Daar mogen reizigers niet instappen bij de deur van de conducteur, maar moeten zij gebruikmaken van de andere deuren. De deur van de bestuurder kunnen zij blijven gebruiken, een kaartje kopen kan alleen nog bij de conducteur. Reizigers wordt daarbij gevraagd gepaste afstand te bewaren. 

De maatregelen in de vervoersmiddelen gelden voor alle openbaarvervoersbedrijven in Nederland.