Start van hoofdcontent

Stad

nl

Cafés doneren voedsel aan bewoners in Noord: 'Het zit in ons om te helpen'

17 maart 2020, 19.27 uur · Door Stephan Brandhorst

De wekelijkse free-food-market in buurtcafé De VerbroederIJ in Noord tegen voedselverspilling kan niet doorgaan. Maar initiatiefnemer Helen van der Bilt laat zich er niet door uit het veld slaan. Ze schakelde razendsnel om toch eten bij hulpbehoevende Amsterdammers te krijgen. En met succes.

AT5

De free-food-market is een begrip in de omgeving van Helen van der Bilt. Het is een wekelijks evenement waarbij mensen overgebleven voedsel gratis - of voor een kleine donatie - kunnen meenemen. Zo moet voedselverspilling worden tegengegaan, is de gedachte. 

Roet in het eten

Maar de coronamaatregelen dreigden roet in het eten te gooien. 'Omdat mensen hier niet meer kunnen komen, hebben we deze actie op touw gezet', zegt Helen. Belangrijk, vindt ze. 'Er zijn natuurlijk veel mensen ziek of slecht ter been. Sommigen hebben net achter het net gevist in de supermarkt toen iedereen aan het hamsteren was.'

Ze wilde een nieuwe creatieve manier bedenken om het eten en drinken toch bij de mensen te krijgen. En dat is gelukt. Terwijl ze vanuit het café aanvragen in behandeling neemt, rijdt een team van vrijwilligers af en aan met gedoneerd eten van horeca uit de buurt. 

Quote

'Sommige mensen hebben achter het net gevist tijdens het hamsteren.'

Helen van der Bilt - initiatiefnemer

Helen krijgt vandaag hulp van meerdere vrijwilligers, waaronder Doris Driesen en Sophie Schaminee. Doris is even in between jobs, maar werkt doorgaans als ZZP-er op evenementen. Sophie is werkzaam op de kostuumafdeling van de opera. Allebei hebben ze qua werk even niks te doen, maar het zijn geen types die stil kunnen zitten.

Sophie en Doris halen eten op bij Purmer in Noord - Jarno Grob AT5

'Het is nog maar de tweede dag dat ik niks deed, maar ik kon het nu al niet meer aan. Het zit in ons om te helpen', zegt Doris. 'Ik vind het goed als er geen voedsel verspild wordt. En nu er zoveel horeca dicht gaat is het goed dat er iets gedaan wordt met dat eten.'

Quote

'Het goed dat er iets gedaan wordt met dat eten'

Doris Driesen - Vrijwilliger

Dat het initiatief aanslaat, is duidelijk. Bij de free-food-market komen normaal gesproken zo'n 40 mensen langs. Vanmiddag hebben zich al 80 mensen gemeld om in aanmerking te komen voor een tas met eten. Aan het eind van de dag hebben de vrijwilligers zelfs 100 tassen met gevuld en in de namiddag bij hulpbehoevende Amsterdammers aan de deur gehangen.