Start van hoofdcontent

Achtergrond

nl

Aline en Robert kunnen zaterdag niet trouwen: 'Gasten in risicocategorie'

18 maart 2020, 15.30 uur · Aangepast 18 maart 2020, 15.48 uur · Door Redactie

De jurk, de taart en de huwelijksreis naar Zanzibar, alles was al geregeld. Maar ook voor trouwerijen is het coronavirus onverbiddelijk. Omdat er gasten zijn uitgenodigd die in de risicogroep zitten en omdat het feest een stuk soberder moest dan bedacht, hebben Aline en Robert de boel afgelast.

Komende zaterdag was het zover, het had de dag van hun leven moeten worden. '21 maart, het begin van de lente, een mooie dag en makkelijk te onthouden', vertelt Robert. Aline en Robert hadden ruim 200 mensen uitgenodigd om komende zaterdag de liefde te komen vieren. 

Alles is al voorbereid, Aline heeft haar jurk al opgehaald, maar die gaat terug in de kast. 'Vorige week begonnen we ons al zorgen te maken', zegt Robert. 'Donderdag werd bekend dat evenementen met meer dan honderd mensen moesten worden afgezegd. Toen ging er al een streep door het grote feest dat wij wilden geven.'

Het stel besloot alleen de ceremonie en het diner door te laten gaan en het aantal gasten te verlagen naar 85. Maar ook dat was niet haalbaar. Na een belronde bleek dat veel mensen zich niet fijn voelden bij de situatie.

'Afgelopen weekend werden er meer maatregelen bekend. Het is voor ons belangrijk dat onze familie er bij is, maar een deel van hen valt in de risicocategorie.' En dus ging er afgelopen maandag een streep door de  bruiloft. 

Quote

'Je wilt het niet op je geweten hebben dat je iemand besmet, omdat wij willen trouwen'

Aline en robert

'Als je alle schillen eraf haalt, blijft er maar een heel kleine ceremonie over met mensen die eigenlijk beter thuis kunnen blijven deze dagen', zegt Aline. De ouders van het echtpaar en een oma zouden bij het huwelijk aanwezig zijn, maar ze vallen in de risicogroep. 'Je wilt het niet op je geweten hebben dat je iemand besmet, omdat wij willen trouwen'. 

'Afgelopen week nam de fotograaf al contact met ons op, om te vragen wat we gingen doen. Hij zei: "Ik begrijp het als jullie het afzeggen". We helpen hem met een aanbetaling', vertelt Robert. Alles wat al geregeld was voor de bruiloft moet dus worden geannuleerd. 'We hebben contact opgenomen met alle leveranciers van het huwelijk, gelukkig denken de meeste wel mee'. 

Ook de locatie waar het stel zou trouwen wordt  afgezegd. 'We kregen de mogelijkheid het te verplaatsen naar eind mei, maar dat risico vinden wij ook te groot. We willen nog geen nieuwe uitnodigingen versturen omdat we niet weten wat de situatie straks is', zegt Robert. 'Straks wordt iedereen nog ziek. We gaan het even afwachten voordat we een nieuwe datum prikken'. 

'We vinden het natuurlijk wel heel jammer, maar het is een betere en verstandige beslissing', zegt Aline. 'Het is ook feestelijker om het te verplaatsen. Want we willen er niet het donkere randje omheen met mensen die zich misschien niet zo prettig voelen.' 

Quote

'Het afzeggen van ons huwelijk is niets vergeleken met deze wereldwijde crisis die nu gaande is'

aline en Robert

Aline en Robert willen wel benadrukken: 'Het afzeggen van ons huwelijk is niets vergeleken met deze wereldwijde crisis die nu gaande is en wij hopen dat we met het verzetten van ons huwelijk bijdragen aan een sneller herstel.'

Aankomende zaterdag maakt het stel er samen alsnog een feestje van. 'Wij blijven positief. We vieren onze liefde aanstaande zaterdag met zijn tweeën met eten dat wij bij lekkere restaurants gaan bestellen.'  Sinds ze weten dat het huwelijk niet doorgaat komende zaterdag, hebben ze de ringen al stiekem om. 'Dat mag nu wel, vinden wij!'