Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe komen kinderen de coronacrisis door? 'Er komt niemand op mijn verjaardag'

18 maart 2020, 15.22 uur · Aangepast 18 maart 2020, 15.53 uur · Door Redactie

In heel Nederland en dus ook in Amsterdam zitten de meeste kinderen sinds maandag thuis. Nadat veel scholen gisteren nog even de deuren openden om kinderen wat schoolwerk op te laten halen is de periode van thuisblijven nu echt begonnen. AT5 laat de komende weken zien hoe Amsterdamse kinderen de dagen doorkomen tijdens de coronacrisis.

Met taarten bakken, knutselen, challenges uitvoeren, TikTok en het broodnodige schoolwerk moeten kinderen vanaf nu hun dagen vullen. De 9-jarige Tara woont samen met haar ouders en broertje Jack in Noord. Ze knutselt wat af nu ze niet naar school kan.

‘Ik vind het niet zo leuk dat ik niet naar school kan want je moet wel zelf dingen verzinnen. Op school zeggen ze gewoon wat je moet doen. Nu heeft de juf wat dingen opgestuurd en gaan we dat doen. En natuurlijk spelletjes en knutselen. Ook maak ik brieven en tekeningen voor mijn oma. Zij zit in quarantaine. Als zij het krijgt kan ze heel erg ziek worden. Ze is al 94’.  

Quote

'Als het heel druk is mag ik niet naar buiten. Mijn ouders geven een waarschuwing als ik te dichtbij sta. Echt niet leuk, coronavirus'

Tara, 9 jaar

Tara zit in groep 6 van basisschool Elzenhagen. Nu ze niet naar school kan neemt haar moeder thuis de rol van de juf over. ‘Mijn moeder is even streng als de juf. Ze zijn ook even goed.’ 

Wat Tara nog het meest mist aan school zijn haar vriendinnen. ‘Die mis ik wel echt. Ik kan ze niet echt meer zien. Wel via Whatsapp of ik Facetime met ze. Ik mag nog wel naar buiten, maar ik moet twee meter afstand houden. En als het heel druk is mag ik niet naar buiten. Mijn ouders geven een waarschuwing als ik te dichtbij sta. Echt niet leuk, coronavirus'.

Quote

’Ik ben jarig en er komt niemand op mijn verjaardag en dat is echt niet leuk.

Jack, 7 jaar

Normaal gesproken zou het deze week groot feest zijn bij Tara thuis omdat haar broertje Jack jarig is. Maar dat feestje viel in duigen. Jack: ’Ik ben jarig en er komt niemand op mijn verjaardag en dat is echt niet leuk. Maar ik heb het wel gevierd met papa, mama en mijn zus’.

Tot slot hebben Jack en Tara nog een tip voor andere Amsterdamse kinderen: ‘Knutsel van wc-rollen een paashaas waarbij eitjes uit zijn mond komen’. Jack en Tara hebben nog meer tips voor (jonge) Amsterdammers. Bekijk die in  het filmpje hieronder!

AT5

Wil jij ook laten zien hoe je thuis zit nu je niet naar school kan? Of heb je nog leuke tips voor andere Amsterdamse kinderen? Laat het ons weten via [email protected]