Start van hoofdcontent

Stad

nl

Teleurstelling over schrappen eindtoets basisscholen: 'Mijn advies had nog omhoog kunnen gaan'

18 maart 2020, 18.00 uur · Aangepast 18 maart 2020, 18.18 uur · Door Redactie

'Mijn advies had nog omhoog kunnen gaan, en dat is nu niet meer zo.' De Amsterdamse Puck baalt ervan dat de eindtoets voor basisscholieren van groep 8 is geschrapt. De maatregel is genomen om de werkdruk voor leraren te verlichten, maar voor haar pakt het nadelig uit.

AT5

'Je advies kan toch niet meer omlaag gaan, dus het is niet zo erg als je die toets niet zo goed had gemaakt. Dus daarom was het wel fijn als ik die toets had gemaakt, want dan kan je altijd beter', legt ze uit. Ze had gehoopt dat haar mavo/havo-advies nog kon worden opgeschroefd.

Scholenkoepel ASKO en stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel zijn wél blij en noemen het schrappen van de eindtoets voor basisscholieren van groep 8 'een verstandig besluit'. 'We hebben natuurlijk onze schooladviezen al gegeven. Dus dat is gelukkig gebeurd. Je moet je beseffen dat die eindtoetsen al half april zouden plaatsvinden, dus die eindtoetsen stonden al voor de deur', vertelt Dorien Nelisse van ASKO.

Het advies dat de school geeft, is altijd al leidend geweest bij de keuze van een middelbare schoolopleiding. Alleen bij een heroverweging moet nu worden bekeken hoe daarmee wordt omgegaan. Volgend schooljaar zal dan extra goed worden gekeken of een kind wel op de juiste opleiding zit.

Les via videoverbinding

Sinds deze week volgen basisscholieren onderwijs vanuit huis, nadat de scholen werden gesloten vanwege het coronavirus. 'We doen online school en je hebt 's ochtends een vragenuurtje en dan wordt er verteld wat je allemaal moet doen', legt Puck uit.

Nelisse: 'Nu in de eerste week zie je dat heel veel scholen samen met de leerkracht huiswerkpakketten meegeven en in contact zijn met ouders hoe daar vorm aan te geven. De komende weken, we verwachten in ieder geval tot begin april en wellicht nog langer, moeten we zorgen dat er ook echt weer onderwijs gegeven wordt.'

Puck hoopt dat de sluiting van haar school niet te lang duurt. 'Ik verveel me nog niet, maar ik denk wel dat dat gaat komen. Hopelijk mogen we straks nog wel de straat op, anders wordt het wel heel saai.'