Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Zorgpersoneel mag gratis parkeren vanwege coronavirus

19 maart 2020, 13.55 uur · Aangepast 19 maart 2020, 14.57 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Medewerkers van ziekenhuizen, apotheken, verzorgingshuizen, de GGD en huisartsen krijgen een gratis parkeervergunning waarmee ze in de hele stad mogen parkeren.

Dat heeft het stadsbestuur vanmiddag laten weten. Volgens het stadsbestuur is het belangrijk dat cruciaal zorgpersoneel 'zonder problemen in de stad kan werken'. 'Zorg staat nu op de eerste plaats, dus de reis van, naar en in de stad moet zo makkelijk mogelijk zijn.'

Besmettingsgevaar

Volgens het stadsbestuur zijn de opties voor het zorgpersoneel vanwege het mogelijke besmettingsgevaar in het openbaar vervoer en de aangepaste dienstregeling op dit moment beperkt. De gratis vergunning is in ieder geval geldig tot eind mei. 

Ook worden er andere maatregelen genomen. Zo heft de gemeente in 2020 geen reclamebelasting meer, dat scheelt de gemiddelde winkelier in het centrum tot 500 euro per jaar.

Terrassen

Verder wordt de belasting voor terrassen over de eerste helft van het jaar geschrapt en worden de gecombineerde heffingsaanslagen (OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing), voor wie die nog niet betaald had, uitgesteld.

'Het college wil met deze maatregelen bijdragen aan enige financiële verlichting voor ondernemers in deze moeilijke en ongewisse tijden, en zo tegemoetkomen aan de zorgen zoals die in recente gesprekken met het Amsterdamse bedrijfsleven naar voren zijn gebracht', laat het stadsbestuur weten.

Twaalf miljoen euro

Het niet heffen van de reclamebelasting en niet heffen van de de belasting voor terrassen, kost de stad ongeveer twaalf miljoen euro. Raadsleden worden op dit moment over de aanpak van het coronavirus bijgepraat in een commissievergadering in de Stopera.