Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oproep belangenvereniging: 'Plaats dak- en thuislozen in lege hotels'

23 maart 2020, 12.46 uur · Aangepast 23 maart 2020, 13.44 uur · Door Redactie

Vang daklozen op in hotels die door de coronacrisis leeg staan. Dat zegt Dennis Lahey, directeur van MDHG, de belangenvereniging voor drugsgebruikers en dak-en thuislozen. 'Blijf zoveel mogelijk binnen', luidt het advies van het RIVM, maar juist voor deze groep is het lastig om gehoor te geven aan die oproep. Volgens Daniel, die op straat leeft, heerst er veel stress onder daklozen. Wethouder Rutger Groot Wassink wil vooralsnog geen gehoor geven aan de oproep.  

AT5

'Het is momenteel geen prettige situatie op straat'  zegt Lahey die zich in een brief richt op wethouder Rutger Groot Wassink. 'Er is echter één punt waar we ons grote zorgen over maken, en waarvan we denken dat er een haalbaar alternatief voor handen is. Het betreft onze grote zorgen over de nacht- en winteropvang en roepen u daarom op hotels beschikbaar te stellen voor daklozen' schrijft hij.

'Momenteel zitten de mensen in de opvanglocaties met velen bij elkaar ook 's nachts slapen ze met meerdere op een kamer. Op het moment dat daar het coronavirus gaat rondwaaien maken we ons ernstig zorgen dat het om zich heen gaat slaan.'

Quote

'Zoals een van de daklozen het al zei: het is een tikkende tijdbom'

Dennis Lahey - directeur Druggebruikers MDHG

Daniel, die dakloos is, zou met alle liefde de maatregelen van de GGD en het RIVM opvolgen, maar dat lukt niet. Hij is zelfredzaam wat inhoudt dat hij geen verslaving of psychiatrisch probleem heeft. Volgens hem heerst er veel stress op straat en in de dagopvanglocaties.

'Wij voelen ons in de steek gelaten. Je wordt als zelfredzame in het meest onzelfredzame pakket gegooid. Je kan je niet overdag lekker douchen en slapen. Je kan niet wegblijven van de massa. Wij voelen ons ontheemd en machteloos.'

Quote

'Je kan je niet overdag lekker douchen en slapen, je kan niet wegblijven van de massa'

Daniel - zelfredzaam dakloos

Tijdens de de commissievergadering van vorige week donderdag werd wethouder Rutger Groot Wassink al ondervraagd over het mogelijk opvangen van dakloze in hotels. Hij zei toen: 'Ik kan geen medische afweging maken, ik vaar op het advies van de GGD om mensen niet 24 uur per dag, naast de kwetsbare, de zelfredzame, op te vangen, dus vind ik ook dat wij ons daaraan moeten houden.'

Lees hier de hele brief van Dennis Lahey aan wethouder Rutger Groot Wassink

 

Geachte heer Groot Wassink, beste Rutger,


Als traditionele “luis in de pels” van de sector hebben we de afgelopen dagen een grote betrokkenheid van instellingen en hun medewerkers gezien, waarbij iedereen probeert te roeien met de riemen die er zijn. We voelen dan ook geen behoefte om vingerwijzendvingerwijzend ieder geconstateerd probleem aan te kaarten, maar geven de signalen die we ontvangen door aan het veld, waar een grote wil lijkt om alles zo goed mogelijk op te lossen.

 

Er is echter één punt waar we ons grote zorgen over maken, en waarvan we denken dat er een haalbaar alternatief voor handen is. Het betreft onze grote zorgen over de nacht- en winteropvang en roepen u daarom op hotels beschikbaar te stellen voor daklozen.

 

Terwijl de rest van Nederland te horen heeft gekregen zoveel mogelijk binnen te blijven en contacten met anderen te vermijden, is dit voor onze daklozen op dit moment onmogelijk. Amsterdam voert het beleid om concentraties van daklozen te voorkomen, maar slaagt daar vooralsnog niet in. Want hoewel er wordt afgeschaald in voorzieningen als winteropvang en inloophuizen, zijn de concentraties van mensen nog altijd ver boven het wenselijke. Zeker in de wetenschap dat de gezondheid van deze groep vaak broos is en er veelal sprake is van een verminderde weerstand. Zoals een van de daklozen die deze vorm van nachtopvang vermijdt het al verwoordde: Het is een tikkende tijdbom.

 

Het afschalen op zichzelf heeft ook diverse nadelige gevolgen. Wie met deze temperaturen overdag buiten dient te verblijven, zal de weerstand alleen maar verder zien afnemen. Alternatieven voor inloophuizen, zoals de bibliotheek of het vriendelijke café waar je een middag over een kop koffie mag doen, zijn gesloten. Het Parool van vandaag schets een aardig beeld van de vele onmogelijkheden en het verhoogde risico dat deze groep weer andere burgers besmetten.

 

Het in fases afschalen leidt er toe dat de groep daklozen juist veel meer dan noodzakelijk door elkaar wordt gehutseld. Mensen gaan weer op zoek naar nieuwe plekken, met nieuwe (kwetsbare) mensen, met nieuw besmettingsgevaar. Het leidt op dit moment ook tot onduidelijke en chaotische taferelen. Gisteravond hoorden de zogenaamde “zelfredzame daklozen” in de winteropvang dat zij de volgende dag niet meer welkom zouden zijn; vanochtend werd op individueel niveau gecommuniceerd dat dit toch niet het geval was, wat slechts een deel van deze groep bereikte. Vanochtend kregen wij dan ook al de vraag van hen waar ze dan naar toe moesten gaan en hebben hen terugverwezen. De wens om Oost-Europeanen de toegang tot de nachtopvang te ontzeggen door hen naar hun land van herkomst te repatriëren was ook voor de coronacrisiscoronacrisis al beleid, maar de uitvoering daarvan is alleen maar ingewikkelder geworden. Met dit ferme besluit wordt nog geen succes gegarandeerd en het lijkt me dan ook zeer de vraag of je die mensen (waarvan velen al jaren in onze stad verblijven) de nachtopvang moet weigeren in tijden van corona.

 

Het beleid om grote concentraties af te schalen, zal zonder ferme besluiten een workwork in progressprogress blijven, met steeds meer nadelige gevolgen als hierboven beschreven. Wat voor maatregelen landelijk nog zullen volgen is tenslotte nog ongewis, maar bij iedere maatregel zal er weer een verschuiving van de doelgroep plaatsvinden, met groter besmettingsgevaar onder deze kwetsbare doelgroep. Bovendien leidt dit beleid tot ongehoorde beslissingen die anders nooit genomen zouden worden. Volgens onze informatie zou Amsterdam de komende dagen als enige stad in de G4 niet meegaan in de winterkouderegeling, wat gezien de redenen van deze regeling (Als het volgens de landelijke richtlijnen van de GGD te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar, gaat de winterkouderegeling in.) vrijwel onbestaanbaar is.

 

Wij roepen u dan ook op om in uw beleid van afschalen een grote stap voorwaarts te zetten door daklozen nu in leegstaande hotels te huisvesten. De hotels staan momenteel leeg en worden waarschijnlijk financieel gecompenseerd voor verliezen die zij lijden. Frankrijk maakte gisteren bekend daklozen in de leegstaande hotels te huisvesten, waarmee het de stad Gent volgt. (“Schepen Rudy CoddensCoddens regelde dat in een paar uur met lokale hoteliers, die hun slaapvertrekken al eerder leeg zagen stromen.”) In Amsterdam heeft het Leger des HeilsHeils deze diensten al door hoteliers aangeboden gekregen, dat deze contacten naar de gemeente heeft doorgeleid. Het is derhalve aan u om dit vervolgens te realiseren. De reacties vanuit de sector op mijn suggestie zijn zonder uitzondering positief en onderstrepen het gevoelde belang van deze maatregel.

De vrees in deze sector is namelijk niet zozeer dat de medewerkers het coronaviruscoronavirus zullen krijgen. De vrees is dat het virus genadeloos zal toeslaan bij deze groep kwetsbare burgers.

 

Mede namens onze partners in de StraatalliantieStraatalliantie -Bureau straatjurist en de Daklozenvakbond.

 

Met vriendelijke groet,

 

Dennis Lahey

Directeur Belangenvereniging Druggebruikers MDHG