Start van hoofdcontent

Stad

nl

Plofkraak Food Center: 'Krijg je dit ook nog op je af tijdens de coronacrisis'

23 maart 2020, 13.30 uur · Aangepast 23 maart 2020, 15.49 uur · Door Redactie

De klap was enorm, onderdelen van de kluis zijn meer dan 50 meter weggeblazen. Bij een afstortkluis van een bank op het Food Center werd vannacht een plofkraak gepleegd. 'Je kan er helemaal geen geld uithalen. Het is zo'n zinloze actie met enorme schade', aldus Marcel Willems, directeur van een bandenbedrijf. De afstortkluis zit in de gevel van zijn bedrijf, de schade aan het pand is enorm.

Willems werd vanmorgen gebeld door iemand van de Rabobank met de mededeling dat er een plofkraak was geweest. En dat tijdens de coronacrisis, hij baalt enorm: 'Wat je als ondernemer op je afkrijgt... De hele week ben je al aan het improviseren en organiseren. En dan begin ik mijn week op deze manier. Daar word ik niet vrolijk van'.

Quote

'Krijg je tijdens de coronacrisis dit nog voor je kiezen'

medewerker bandenbedrijf

Een van zijn werknemers wist niet wat hij zag toen hij vanmorgen op zijn werk kwam.' De kantine is stuk. We kunnen niet naar de wc. Tijdens de coronacrisis krijg je dit nog voor je kiezen. Gelukkig kunnen we nog wel aan het werk, dus kom vooral je banden verwisselen'.

Marcel Willems, directeur bandenbedrijf

De explosie veroorzaakte een groot gat in de muur ter hoogte van de afstortkluis. Vele ramen in de directe omgeving sneuvelden. Er raakte niemand gewond. Bij de ingang van het terrein zitten beveiligers en een van hen ging direct poolshoogte nemen om te zien wat er aan de hand was. De verdachten namen de benen en stapten op de Jan van Galenstraat op een gereedstaande motorscooter.

Martin Damen

De verdachten reden richting het centrum en sloegen direct linksaf over het bruggetje richting de Buyskade. De politie was binnen een paar minuten bij het Food Center Amsterdam aanwezig. Andere agenten hebben in de omgeving naar de verdachten en de vluchtmotor gezocht.

De politie zette ook de directe omgeving van de bank af en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) heeft onderzoek gedaan. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ook ter plaatse gekomen. Dat is omdat er vaak nog meer explosieven achterblijven. Dat bleek niet het geval.

Forensisch specialisten hebben nader onderzoek gedaan en sporen veiliggesteld. De politie hoopt dat mensen die iets hebben gezien of andere informatie hebben contact opnemen.