Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema: 'We zullen moeten handhaven maar dat doe ik met gezonde tegenzin'

24 maart 2020, 12.00 uur · Aangepast 24 maart 2020, 16.36 uur · Door Redactie

De nieuwe regels die gisteren door het kabinet zijn opgelegd om de coranacrisis verder te kunnen indammen gaan streng gehandhaafd worden in de stad. Dat zegt burgemeester Femke Halsema die vanmorgen AT5 te woord stond. 

'Het is ingewikkeld om het in te zetten tegen je eigen bevolking maar het is noodzakelijk omdat onze gezondheid dat vergt', zegt de burgemeester vanuit de ambtswoning.

Halsema vervolgt: 'Wij zullen veel strenger gaan handhaven op locaties waar de regels niet serieus worden genomen, bijvoorbeeld in winkels waar men zich niet houdt aan de regels, onvoldoende afstand houdt, die zullen we sluiten. Datzelfde geldt ook voor delen van parken of voor parken zelf, dat kan gelden voor markten, dat kan gelden voor speeltuinen. Het kan gelden voor allerlei plekken in de stad waar onvoldoende afstand van elkaar gehouden wordt en waar daardoor risicovolle situaties ontstaan, dan kunnen we sluiten. Als mensen op die plekken met meer dan drie mensen aanwezig zijn en teveel klitten dan zullen ze beboet worden.'

Quote

'Ik vind dat er af en toe een te negatief beeld wordt geschetst'

burgemeester Femke Halsema

Hoewel een grote meerderheid van de gemeenteraad zich donderdag achter de aanpak van het college schaarde, klonk er ook kritiek van oppositiepartijen als Forum voor Democratie en de Partij van de Ouderen die pleitten voor een hardere aanpak. Afgelopen zondag nog had Halsema in het tv-programma Buitenhof een aanvaring met publicist Bas Heijne die ook vond dat er harder opgetreden moest worden tegen Amsterdammers die zich niet aan de regels hielden. Halsema vindt niet dat de stad aanvankelijk te mild was.

'Nee, wij hebben precies de bevoegdheden gebruikt die door het Rijk waren aangereikt. Dit is wat we konden, nu kunnen we meer. En ik vind dat er af en toe een te negatief beeld wordt geschetst. Amsterdam is de afgelopen anderhalve week een doodstille stad geworden. Het is een stad als je daar nu 's middags doorheen fietst de vogels hoor fluiten, dat is ongekend. Dat het afgelopen weekend teveel mensen de parken ingingen, er teveel mensen op een aantal markten waren, dat is buitengewoon zorgelijk. Maar dat wil niet zeggen dat 'men' niet oplet, het overgrote deel van de bevolking is buitengewoon zorgvuldig.'

Het hele interview is hierboven te bekijken.