Start van hoofdcontent

Stad

nl

Mag ik nog verhuizen? Gaat SAIL door? En meer vragen over de coronacrisis

24 maart 2020, 17.15 uur · Aangepast 21 april 2020, 08.39 uur
Door Redactie · Foto: sail.nl / Roel Vincken

Het coronavirus legt het dagelijks leven zo goed als plat. De maatregelen om verspreiding tegen te gaan zijn ingrijpend en raken iedereen. 

Logisch dus dat jij als Amsterdammer met vragen zit. AT5 probeert die de komende tijd zoveel mogelijk te beantwoorden. 

Mag ik nog verhuizen?

vraagt Kaj uit west

In hoeverre kan je nog verhuizen in de stad? Die vraag stelt Kaj. Hij gaat begin april van een woning aan de Kinkerstraat naar het Surinameplein. 

Voor verhuizers gelden dezelfde regels als voor iedereen: er wordt dus geen uitzondering gemaakt. Dat betekent dus dat je je aan de regels van de Rijksoverheid moet houden: maximaal met drie mensen en 1,5 meter afstand van elkaar houden. Branchevereniging voor Erkende Verhuizers zegt dat het zeer lastig is om in deze omstandigheden te verhuizen. Ze adviseren verhuizers dan ook om te kijken of uitstel mogelijk is, of dat er voldaan kan worden aan de richtlijnen.

Gaat SAIL 2020 door?

Nicolette Stammeshaus

Het is een vraag die veel Amsterdammers bezighoudt, zo blijkt uit onze mailbox. Op 23 maart heeft het kabinet bekendgemaakt dat evenementen tot 1 juni niet kunnen doorgaan. Officieel is SAIL gepland van 12 tot en met 16 augustus en dus zou je kunnen denken dat het evenement gewoon door kan gaan. Maar wat vandaag de realiteit is, kan morgen zomaar anders zijn.

SAIl zelf zegt dat de veiligheid en gezondheid van iedereen voorop staat. Er wordt dan ook onderzocht of het mogelijk is SAIL op een verantwoorde wijze te organiseren. De voorbereidingen voor de 10e editie worden vooralsnog wel gewoon voortgezet. Medewerkers doen dat vanuit huis en dat werkt heel goed, zegt de organisatie. Eén van de scenario's die op tafel ligt is ook of een jaar opschuiven tot de mogelijkheden behoort. Half mei moet er uiterlijk een definitief besluit worden genomen of het evenement door kan gaan. 

Kan ik nog sporten?

vele amsterdammers

Sportscholen zijn dicht, wedstrijden zijn afgelast en een derde helft op de club zit er ook niet in. Toch kun je nog wel sporten in de stad. Een rondje hardlopen of een stukje op de racefiets kan nog steeds, maar houd je dan wel aan de regels: 1,5 meter afstand van elkaar. Zo zorg je ervoor dat, mocht je het virus bij je dragen, de kans dat iemand anders het krijgt tot het minimum beperkt wordt. Een privéles van een trainer? Die kunnen gewoon doorgaan. Maar ook dan moet je je aan de 1,5 meter afstand houden en geldt het maximum van drie personen. Datzelfde geldt natuurlijk voor als je met je huisgenoot of partner buiten wil gaan bewegen.

Sportscholen zijn tot in ieder geval 6 april gesloten. Of dit verlengd gaat worden, is nog niet bekend.

Kan een overledene nog begraven worden in het buitenland?

mohammed Amchich

Nu bijna al het vliegverkeer stilligt, is het nog wel mogelijk om in het buitenland begraven te worden? Veel Amsterdammers hebben hun roots namelijk elders in de wereld liggen en hebben als laatste wens daar begraven te worden.

Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen zegt dat het van belang is naar welk land het stoffelijk overschot moet worden overgebracht en of het ontvangende land bereid is om de grenzen open te houden voor overledenen. Ook zijn de beleidsregels van het ontvangende land bepalend of de overledene vergezeld kan worden door de nabestaande(n). Mocht een ontvangende land nu de grenzen gesloten hebben, dan kan de overledene in het mortuarium op Schiphol bewaard worden totdat de grenzen weer open gaan.

Stichting Islamitisch Begrafeniswezen laat weten dat er op dit moment eigenlijk bij hen niks mogelijk is. Een woordvoerder zegt dat nabestaanden voor hele zware beslissingen staan op dit moment. 'Naar Turkije is er nog wel rouwvervoer, maar dan kan alleen de kist dus overgevlogen worden. Er worden nu mensen op bijvoorbeeld de Islamitische begraafplaats in Almere begraven. Er ontstaan discussies binnen familie omdat ze het zo belangrijk vinden om de laatste wens van de overledene uit te laten komen.'

Hoe houd je 1,5 meter afstand in het openbaar vervoer?

Adela Caballer

Een hele goede vraag, zo vindt ook het GVB. Een woordvoerder zegt daarover: 'Wij begrijpen heel goed dat reizigers hier vragen over hebben. Wij zijn op dit moment samen met alle andere ov-bedrijven en het ministerie aan het bekijken hoe we deze nieuwe maatregel kunnen naleven in onze voertuigen.'

Hoe vindt ziekenvervoer en aanvullend openbaar vervoer plaats?

Tanja de Waal

In de taxi's die worden ingezet voor het zogeheten zittend ziekenvervoer en het aanvullend openbaar vervoer worden normaal gesproken vaak meerdere klanten meegenomen. Kan dat nu nog wel?

Niet als het bedrijf zich aan de 1,5 meter regel van de overheid houdt. Vervoerder ZCN zegt daarover: 'Daar waar het kan vervoeren we onze klanten solo, daarmee kun je het beste voldoen aan de 1,5 meter-regel. Echter willen we álle klanten solo kunnen en mogen vervoeren, dan moeten daar eerst afspraken over worden gemaakt met de opdrachtgever. Daarover zijn we op dit moment met hen in gesprek. Daarnaast proberen we er alles aan te doen om klanten onderling en de chauffeur zover als mogelijk uit elkaar te plaatsen.' 

RMC zegt dat ze zich aan de regels van de branche houden. Zo wordt er voor goede hygiëne gezorgd, gecombineerd vervoer wordt beperkt, de voorste stoel wordt niet gebruikt en contante betalingen worden niet geaccepteerd. Ook is de vervoerder voortdurend in overleg met de gemeente over de voortgang van het vervoer.

AT5 baseert de antwoorden op de op dat moment bekende regelgeving van het Rijk en de gemeente. Die regels kunnen op een later tijdstip weer wijzigen. Voor persoonlijke medische informatie kun je het beste contact opnemen met je huisarts of de website van het RIVM raadplegen.