Het is voor taxichauffeurs niet langer verantwoord om met passagiers door de stad te rijden. Dat betoogden vijftig chauffeurs vanmiddag bij het hoofdkantoor van SchipholTaxi. Ze willen dat de doorlopende kosten van hun taxi voorlopig worden opgeschort, zodat ze niet in nog grotere financiële problemen komen.
Het is voor de chauffeurs in de taxi niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Toch voelen ze zich verplicht om door te gaan, omdat de kosten voor de lease van hun taxi niet worden stopgezet.
'Wij hebben ook een gezin en kinderen. Die moeten allemaal thuisblijven uit veiligheid, En dan moet ik maar zonder bescherming mijn werk uitvoeren. Iedereen komt naar binnen, ik moet koffers naar binnen tillen. Ondertussen verspreid ik het door het hele land met m'n taxi. Dat is toch niet verantwoord', vertelt een van de chauffeurs.
Een ander: 'Het is gewoon angstig. Rijinstructeurs hoeven hun beroep niet meer uit te voeren, maar wij moeten dat wel. Dat is onbegrijpelijke discriminatie vind ik.' Daarbij komt dat er nog amper klanten te vinden zijn in de stad.
Kosten gaan door
De kosten gaan echter onverminderd door. De chauffeurs moeten voor iedere dienst die zij voor SchipholTaxi rijden, ruim 150 euro betalen. Ook als zij besluiten om niet te komen werken. 'Het is een rooster, dus je staat al vast in het systeem dat je moet werken. Dus je moet wel betalen', vertelt een chauffeur.
Schipholtaxi zegt dat het de chauffeurs al tegemoet is gekomen, maar dat meer niet lukt omdat ook voor hen de kosten gewoon doorgaan. 'Het zijn zelfstandig ondernemers, dat vooropgesteld', zegt directeur Gamis El Bouakili. In plaats van zes weken eigen risico, wat normaal gesproken voor de chauffeurs geldt, is dat nu verlaagd naar vier weken eigen risico.
Stoppen met werken
Daarbij heeft het taxibedrijf de chauffeurs de optie gegeven om te stoppen met hun werkzaamheden, zonder dat zij vastzitten aan een opzegtermijn. De chauffeurs zien dat echter niet zitten, omdat zij naar eigen zeggen anderhalf jaar geleden 12.000 euro hebben betaald om zich voor vier jaar bij de TTO aan te sluiten. Dat bedrag zijn ze dan definitief kwijt.
De chauffeurs hopen op meer coulance van het taxibedrijf, want zelfs met de extra tijdelijke overheidssteun van maximaal 1500 euro voor zzp'ers zijn de kosten niet gedekt.
'Financiële adempauze'
De PvdA en vakbond FNV scharen zich achter de taxichauffeurs. Ze vragen daarom om een 'financiële adempauze'. 'In het belang van de bestaanszekerheid van de chauffeurs en hun gezinnen zou het enorm helpen als de maandelijkse lease- en verzekeringspremies tijdelijk verlaagd, danwel opgeschort worden', aldus raadslid Dennis Boutkan.