Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie trekt 'hard' bericht over Uilenstede-feestjes terug

25 maart 2020, 18.37 uur · Aangepast 25 maart 2020, 18.53 uur · Door Redactie

De politie heeft haar eigen Facebookbericht over de 'feestjes en samenkomsten' op studentencampus Uilenstede weggehaald. De studenten zeiden namelijk dat het een vrolijk intiatief was waarbij alleen bewoners van de flat, op hun eigen balkon, aanwezig waren. Volgens de politie is inmiddels de 'achterliggende intentie helder geworden'.

Gisteravond deed de politie Amstelveen op Facebook een oproep aan de studenten om zich te houden aan de richtlijnen van het RIVM over het coronavirus. Studenten zouden namelijk gewoon zijn doorgegaan met het geven van feestjes. 'We hopen dat je je aangesproken voelt door dit bericht en je je realiseert dat dit niet kan', schreef een agent.

Studenten reageerden op hun eigen, besloten, Facebookpagina verontwaardigd. Zij zeggen dat het ging om een balkonfeest. Studenten konden op hun eigen balkon meedansen en er zouden alleen huisgenoten bij elkaar op de balkons hebben gestaan. 'We leven met 13-14 mensen op een eenheid, waarbij elkaar vermijden praktisch onmogelijk is. Dus ook op de balkons', stelde een van hen.  

Quote

'We leven met 13-14 mensen op een eenheid, waarbij elkaar vermijden praktisch onmogelijk is'

student uilenstede

Studentenhuisvester DUWO kondigde gisteravond in een mail aan de studenten aan 'samen op te trekken' met de politie om de feesten en bijeenkomsten te stoppen. 'Nadere informatie zal volgen maar het niet naleven van deze regels kan serieuze gevolgen hebben, DUWO zal de gemeente en politie alleszins bijstaan in het handhaven van de afgekondigde maatregelen.'

Een woordvoerder van DUWO liet vanochtend aan AT5 weten dat de 'nadere informatie' vanmiddag verwacht werd. Volgens de woordvoerder was er veel geklaagd over geluidsoverlast. Een meerderheid van de studenten zou zich goed hebben gedragen, maar een klein deel niet. Aan het eind van de middag zei ze dat er morgen pas meer bekend wordt over eventuele aanvullende maatregelen.

Quote

'We zijn blij dat er vandaag gesprekken zijn gevoerd en dat de achterliggende intentie helder is geworden'

politie amstelveen

Rond hetzelfde tijdstip kwam de politie, na gesprekken met studenten, terug op de Facebookpost. Volgens de politie was de berichtgeving 'hard opgesteld'. 'Maar op dat moment was dat de informatie waar we de beschikking over hadden. We zijn blij dat er vandaag gesprekken zijn gevoerd en dat de achterliggende intentie helder is geworden. We sluiten dit hoofdstuk daarom af en hopen dat het een en ander nu duidelijker is geworden.'

De studenten zijn blij met de nieuwe verklaring van de politie. 'Dat is goed recht gezet! Blijf vooral doorgaan met vrolijke initiatieven om elkaar te steunen en om de positiviteit erin te houden', stelt een van hen.