Start van hoofdcontent

Stad

nl

Kabinet: geen huisuitzettingen tijdens coronacrisis

26 maart 2020, 08.44 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Vanwege de coronacrisis mag niemand in Nederland uit huis worden gezet. Die afspraak heeft minister van Wonen Van Veldhoven gemaakt met verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen. Daarnaast komt er een spoedwet om tijdelijke huurcontracten te kunnen verlengen

Huurders die momenteel geen inkomen hebben, belanden daardoor niet op straat. De beroepsvereniging voor deurwaarders KBvG liet al weten graag gehoor te geven aan de oproep. Ook de Amsterdamse woonwethouder Laurens Ivens laat op Twitter weten dit besluit niet meer dan logisch te vinden.

De minister sluit overigens niet uit dat in enkele gevallen huisuitzetting toch mogelijk blijft, maar dan enkel bij criminele activiteiten of extreme overlast, zoals een wietplantage.

Vooralsnog gaat het om een afspraak tussen organisaties Aedes, IVBN, Kences en Vastgoed Belang met de minister. Van Veldhoven sluit echter wettelijke maatregelen niet uit als blijkt dat afspraken niet worden nageleefd óf als verhuurders die niet zijn aangesloten bij een verhuurdersorganisatie toch overgaan tot huisuitzettingen.