Start van hoofdcontent

Stad

nl

Veilig Thuis: let op signalen van huiselijk geweld tijdens coronacrisis

26 maart 2020, 20.49 uur · Door Redactie

Veilig Thuis doet een oproep aan Amsterdammers om alert te zijn op huiselijk geweld in hun omgeving. Nu veel gezinnen nog wekenlang samen thuis zitten, lopen kwetsbare Amsterdammers en vooral kinderen meer risico. 

Als je met 6 man de hele dag op een kleine bovenwoning zit, kan de vlam snel in de pan slaan. Huiselijk geweld en kindermishandeling liggen dan op de loer. Veilig Thuis houdt daarom de situatie van kwestbare gezinnen nauwlettend in de gaten, al is het vaak op afstand.

Benne Holwerda van Veilig Thuis: 'Onze medewerkers hebben telefonisch contact of via FaceTime en dat werkt goed, maar er zijn situaties waarvan wij vinden, daar gaan we naartoe en dat doen we dan ook. Vooraf vragen we dan of er gezondheidproblemen in het gezin zijn en in het uiterste geval maken wij gebruik van beschermende kleding.'

Iedere maand krijgt Veilig Thuis zo'n 1000 meldingen van huiselijk geweld in de stad. Dat aantal is nog niet toegenomen. Bij de Kindertelefoon zien ze wel een stijging. Er bellen nu 1500 kinderen per dag, terwijl dat gewoonlijk 1000 gesprekken zijn. Veilig Thuis gaat daarom kijken hoe ze de Kindertelefoon kunnen ondersteunen.

 

Quote

'Kijk naar mensen om en geef extra aandacht waar nodig. Zo kun je kwetsbare gezinnen helpen'

benne holwerda, directeur veilig thuis

Daarnaast vraagt Holwerda met klem de steun van alle Amsterdammers om in hun eigen omgeving hun oren en ogen open te houden. 'Signalen kunnen zijn dat er meer ruzies zijn of spanning in een gezin, daar kun je op letten. Als burger binnen je eigen netwerk of woonomgeving. Kijk naar mensen om en geef die extra aandacht als dat nodig is, bel één keer per week op, vraag uit wat er aan de hand is. Zo kun je van betekenis zijn voor gezinnen die veel stress ervaren in deze periode.  En als het echt nodig is, bel Veilig Thuis voor advies en als je denkt: er moet nu iets gebeuren.'

Heb je een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling? Bel gratis Veilig Thuis 0800-2000 Directe nood? Bel dan 112.