Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen om opname coronapatiënten in verpleeghuis Vreugdehof

27 maart 2020, 15.30 uur · Aangepast 27 maart 2020, 17.20 uur · Door Redactie

Verpleeghuis Vreugdehof in Buitenveldert gaat 'zo snel mogelijk' coronapatiënten opnemen in een speciale COVID-unit. Maar familieleden van bewoners zijn verbaasd over deze locatie. 'We krijgen juist steeds de mededeling dat we heel voorzichtig moeten zijn met ouderen en mogen zelf niet meer op bezoek.' 

In de unit worden straks ouderen verpleegd, die niet op de Intensive Care hoeven te liggen. Dat legt het bestuur van Amstelring - waarvan Vreugdehof een vestiging is - uit in een brief.

Een woordvoerder laat aan AT5 weten dat hiertoe is besloten in samenspraak met regionale partijen, waaronder ziekenhuizen. 'Het is dus niet per se zo dat wij een COVID-unit bij Vreugdehof wilden, maar deze units worden gebouwd bij allerlei instellingen in de stad. Zo kunnen we elkaar in deze tijden toch een beetje helpen', verklaart ze.

Strenge eisen

De veiligheid van bewoners wordt daarbij gewaarborgd, stelt het bestuur in de brief. De unit zou namelijk voldoen aan 'de strengste eisen om de veiligheid en gezondheid van alle bewoners en medewerkers van Vreugdehof te waarborgen'.

Zo is de afdeling volledig geïsoleerd en krijgen medewerkers een eigen in- en uitgang. Bovendien 'komt en werkt het vaste team van medewerkers nergens anders', wordt benadrukt.

Geen bezoek, wel coronapatiënten

Het bestuur geeft toe dat het tegenstrijdig lijkt: er mag geen bezoek meer langskomen vanwege het risico op besmetting, maar er komt nu wel een afdeling voor coronapatiënten. 

Anna*, wiens moeder op de revalidatieafdeling ligt, vindt dat dan ook 'heel dubbel'. Hoewel ze snapt dat 'de wereld in brand staat', is het voor haar onbegrijpelijk dat de patiënten juist hier opgevangen moeten worden.

'Hotels, sporthallen, alles staat leeg. En dan zet je zo'n brandhaard neer naast de meest kwetsbare groep', stelt ze. 

Quote

'Er zitten zo'n 200 of 300 bewoners in dit verpleeghuis. Die moet je nu toch een hart onder de riem steken'

Anna

Haar moeder was dan ook erg emotioneel toen ze het nieuws hoorde. 'Maar het gaat me niet alleen om haar. Er zitten zo'n 200, 300 bewoners in dit verpleeghuis. Die moet je nu toch een hart onder de riem steken.'

'Geen enkel risico'

Het bestuur stelt daarentegen dat 'er geen enkel risico' bestaat voor de bewoners. 'Door alle strenge veiligheidseisen is de locatie nog steeds even veilig', staat in de brief.

Bezoekers zouden veel meer risico met zich meebrengen, is het idee. 'Omdat we niet weten wie wel en niet besmet is.'

Overplaatsen

Maar voordat de unit gerealiseerd kan worden, moet er eerst ruimte worden gemaakt. Daarvoor moet een deel van de bewoners worden overgeplaatst.

'Het is toch schrijnend dat bewoners, die ook al hun familie niet mogen zien, nu halsoverkop verplaatst worden', vindt Anna. 'En er staat hiernaast gewoon een gebouw leeg, maar dat gebruiken ze dan weer niet.'

'Geen overleg'

En waar het bestuur in de brief belooft om in elk geval nauw te overleggen met betrokkenen, is daar volgens Anna geen sprake van. 'Ik kreeg alleen de brief: een mededeling, er was geen overleg.'

De unit moet er dan ook al op korte termijn komen. Wel belooft het bestuur dat deze 'pas in gebruik wordt genomen als alle medewerkers, materialen en faciliteiten geregeld zijn.'

* Echte naam bekend bij de redactie

AT5

Heb jij vragen over wat de coronacrisis betekent voor jou en voor de stad, mail dan naar [email protected]. Wij gaan de komende tijd op zoek naar antwoorden op de belangrijkste vragen die onder Amsterdammers leven.