Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Gemeenteraad komt voorlopig niet bij elkaar

31 maart 2020, 11.58 uur · Door Redactie

In de Tweede Kamer wordt nog druk gedebatteerd, maar de Amsterdamse gemeenteraad kiest er voorlopig voor niet fysiek samen met elkaar te vergaderen.

Voor morgen stond er een raadsvergadering op de agenda maar die is geschrapt, schrijft Rik Torn, de voorzitter van het presidium in een brief aan de raadsleden.

Vergadering wel geopend

Alhoewel, hij wordt wel geopend maar de voorzitter zal dan gelijk concluderen dat er te weinig raadsleden aanwezig zijn om verder te kunnen vergaderen. Vervolgens wordt er dan een nieuwe vergadering uitgeschreven voor aanstaande donderdag.

Volgens de gemeentewet hoeft dan maar één raadslid aanwezig te zijn om ‘rechtmatige besluiten’ te kunnen nemen. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma heeft aangegeven die taak op zich te willen nemen zodat over niet-controversiële onderwerpen gehamerd kan worden. Zoals het instemmen met een nieuw bestemmingsplan voor het Cruquiuseiland.

Quote

'Het is onverstandig om als gemeenteraad bij elkaar te komen'

Rik torn, voorzitter presidium gemeenteraad

Dat betekent dat de gemeenteraad morgen niet met het college in de debat gaat over de aanpak van de coronacrisis. De eerstvolgende keer dat dat wel kan, zal pas op 9 april zijn in de commissievergadering Algemene Zaken. Ook dat zal niet fysiek vergaderd worden, maar op afstand via een videoverbinding.

Spoedwet

De raad gaat er vanuit dat er op 10 april een spoedwet van kracht is die het vanaf dan mogelijk maakt voor raadsleden om op afstand digitaal te kunnen stemmen. Schriftelijke vragen aan het college over de corona-uitbraak moeten voor die tijd beantwoord zijn.

Torn schrijft in de brief dat het onverstandig is om als gemeenteraad nu fysiek bij elkaar te komen. Ook heeft een aantal raadsleden aangegeven ‘fysiek niet in staat te zijn’ om de raadsvergadering bij te wonen. In een reactie zegt de voorzitter dat het zoeken is naar een balans tussen het door laten gaan van het democratisch proces en de bescherming van de volksgezondheid. Dat laatste staat wel voorop.