Stad

NL
V

Bergen grofvuil door coronaklussers: 'Waar komen die vier vrieskisten vandaan?'

31 maart 2020, 21.30 uur · Door Redactie

Amsterdammers die thuis zitten door de coronacrisis zijn volop aan het klussen. Hele huisraden, oude keukens en woonkamers worden vervangen en aan de straat gezet. Hans en Bob werken al 44 jaar bij de grofvuilinzameling. Maar de hoeveelheid grofvuil die ze nu moeten ophalen, dat hebben ze nog nooit meegemaakt.

‘Dit is altijd vaste prik', zegt Hans terwijl hij wijst naar een enorme berg afval naast de ondergrondse containers. 'Nu staan er vier vrieskisten, maar waar komen die vandaan?' 

De gemeente riep vorige week al op om grofvuil binnen te houden. Ondanks die oproep blijven mensen hun grofvuil gewoon op straat zetten. Omdat er ook bij de ophaaldienst veel zieken zijn, moeten minder mensen nu meer werk doen. 

'Kriskras door elkaar' 

Hans kijkt beteuterd naar een berg grofvuil. 'Kijk dat bedoel ik nou, alles kriskras door elkaar heen. Zo twee kasten op straat. Normaal ligt het op de plaat en nu ligt het ernaast. Je bent wel even bezig nu.'

Hans en Bob zouden graag een oproep willen doen aan de Amsterdammers: 'Ik hoop dat alle Amsterdammers het grofvuil binnen willen houden. En op de dagen dat het weggehaald kan worden, dan buiten zetten en niet gewoon vijf dagen per week. Dat is het hele eieren eten', vertelt Hans.