Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Stadsdichter geïnspireerd door stilte: 'Ik had dit nooit verwacht'

4 april 2020, 07.00 uur · Aangepast 5 april 2020, 10.11 uur · Door Redactie

Het is momenteel oorverdovend stil op straat en de meeste Amsterdammers kunnen niet wachten tot dit verleden tijd is. Voor stadsdichter Gershwin Bonevacia is het juist een bijzondere periode om te dichten, wat hij nu doet in de OBA aan de Oosterdokskade, waar het nog nooit zo stil is geweest.

Op een enkele medewerker na heeft Bonevacia de hele bibliotheek voor zichzelf. 'Je komt in een helemaal lege OBA, waardoor je eigenlijk tot hele andere inspiratie komt', zegt hij. 'Ik denk dat heel deze tijd staat voor andere inzichten, mogelijkheden en samenwerkingen. Wat dat betreft is het een bijzondere periode.'

Bonevacia was de afgelopen tijd op zoek naar bijzondere plekken om te kunnen werken. Maandag deed hij een oproep om social media die al snel werd beantwoord door de OBA, waar de studiezalen, leestafels en presentatieruimtes, die normaal gesproken altijd vol zitten, leeg zijn.

Uitzondering

Het is nog nooit voorgekomen dat alle vestigingen tegelijk dicht moesten. OBA-directeur Martin Berendse wilde juist in deze tijden voor de stadsdichter graag een uitzondering maken. 

Berendse: 'Als één van de belangrijkste mensen op het gebied van literatuur en poëzie vraagt: mag ik dit als werkplek gebruiken? Dan hoort dat natuurlijk erg bij wat wij willen: zorgen dat hier niet alleen gelezen en geconsumeerd wordt, maar ook dat die literatuur en poëzie gemaakt kan worden.

Fluisteren

Als Bonevacia nu naar de stad kijkt wordt hij het meest geraakt door hoe de stad langzaam stil is geworden en kan 'fluisteren'. 'Ik moet zeggen dat ik dat nooit had verwacht in Amsterdam', lacht hij. 

De stadsdichter zal de komende tijd nog op meerdere plekken in de stad gaan werken. Hij blijft in ieder geval de rest van de maand april van de nog nooit zo stille OBA aan de Oosterdokskade gebruikmaken.

Bekijk in de video hieronder het nieuwste gedicht van stadsdichter Gershwin Bonevacia. 

AT5