Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Dodenherdenking op de Dam gaat door zonder publiek

12 april 2020, 18.52 uur · Door Redactie

De Nationale Dodenherdenking op de Dam gaat op 4 mei door, maar in aangepaste vorm en zonder publiek. Door de maatregelen tegen het coronavirus zullen alleen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans leggen bij het Nationaal Monument.

Flickr / Michiel

De ceremonie wordt ook bijgewoond door burgemeester Halsema, premier Mark Rutte en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. Om 19.58 uur zal zoals elk jaar het signaal Taptoe worden geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de kranslegging zal de 16-jarige scholier Eva Pronk uit Den Haag haar gedicht Vrijheid voordragen.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle blazers van Nederland op om het signaal Taptoe vanuit huis mee te spelen. Ook wordt iedereen thuis uitgenodigd om mee te zingen met het Wilhelmus.

5-mei concert

Het traditionele 5-mei concert aan de Amstel wordt eveneens aangepast. Vanuit de foyer van Carré geven Simone Kleinsma, Giovanca Ostiana, Roel van Velzen, Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut onder leiding van het Metropole Orkest een muzikale uitvoering. Deze uitzending is om 20.35 uur te zien op NPO 1.