Start van hoofdcontent

Stad

nl

Hoe viert Amsterdam dit jaar Koningsdag?

15 april 2020, 17.33 uur · Aangepast 15 april 2020, 18.08 uur · Door Redactie

Geen feesten, geen vrijmarkten en geen polonaise. De viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgt door de coronacrisis een heel ander karakter. Toch proberen ondernemers er het beste van te maken en op een creatieve manier in te spelen op Koningsdag.

AT5

'We beginnen altijd begin maart met de voorbereidingen', vertelt Jort Vos van café De Blaffende Vis in de Westerstraat. 'Halverwege maart moesten we dicht en de eerste twee weken zeiden we nog gezellig met een pilsje in de kroeg, corona, daar gaan we het niet over hebben, het gaat dus toch allemaal anders.'

En ook voor AT5 is het schakelen. Al sinds jaar en dag zijn we vrijwel de hele dag live op verschillende plekken in de stad. 'Normaal zijn we al druk op zoek naar plekken, naar mooie feesten en mooie mensen die van alles organiseren. Kinderen die hun spul verkopen, maar we moeten het ook overslaan', aldus eindredacteur Alex van Schagen.

Onthulling gevelversiering

Een jaarlijks hoogtepunt is tijdens Koningsnacht de onthulling van de gevelversiering van De Blaffende Vis. 'Een groot feest gaat niet, maar over een gevelversiering zoals we die ieder jaar doen, daar wordt wel over nagedacht', aldus Vos. Hoe de onthulling dit jaar precies gaat worden, houdt Vos nog even voor zich. Hij raadt aan om de sociale media goed in de gaten te houden.

Hele dag Koningsdaguitzendingen

En ook bij AT5 proberen we je dit jaar wel het Koningsdaggevoel te geven: we zenden vanaf Koningsnacht en de hele Koningsdag compilaties uit van uitzendingen vanaf 1995. Van Schagen: 'We zijn in de archieven gedoken, wat kan je beter doen dan al die heerlijke meuk nog een keer uitzenden.'