Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Cash only' mondkapjeswinkel in Jordaan stuit op kritiek: GroenLinks wil dat gemeente ingrijpt

18 april 2020, 18.58 uur · Door Redactie

De opening van een mondkapjeswinkel op de hoek van de Westerstraat met de Prinsengracht in het Centrum levert veel kritiek op. Bij de winkel kan alleen met contant geld worden betaald, zo staat geschreven op een bord voor het pand. GroenLinks gaat het college vragen om na te gaan of er ingegrepen kan worden.

In het pand heeft tot voor kort een ijssalon gezeten, zo stellen buurtbewoners. Sinds enkele dagen is er een mondmaskerwinkel geopend. De mondkapjes die worden verkocht zouden van het type FFP2 zijn. Dat zijn de maskers met een filter die ook in de zorg worden gebruikt en waar wereldwijd een enorm tekort aan is. Het RIVM ziet vanwege de schaarste ook nog geen reden het dragen hiervan aan burgers te adviseren.

Wel adviseert het RIVM al lange tijd het betalen met contant geld zoveel mogelijk te vermijden. De mondmaskerwinkel accepteert echter geen pinbetalingen en verwijst klanten naar de dichtstbijzijnde geldautomaat. De maskers zijn vrij prijzig: per stuk betaal je negen euro, koop je er drie dan ben je 25 euro kwijt.

Verdienmodel

GroenLinks-raadslid Imane Nadif neemt het hoog op. 'Dit virus moeten we samen bestrijden en niet gaan zien als verdienmodel. Deze ontwikkeling baart ons zorgen', zegt ze in een reactie. 

 

 

Quote

'De maskers zijn hard nodig in de zorg en daarbij zijn de prijzen ook veel te hoog'

Imane Nadif, raadslid voor groenlinks

Mocht het pand een detailhandel bestemming hebben, dan mogen er officieel maskers verkocht worden. Nadif: 'Dat neemt niet weg dat dit onwenselijk is, de maskers zijn hard nodig in de zorg en daarbij zijn de prijzen ook veel te hoog. De vraag is ook of de maskers voldoen aan de eisen. Het NVWA gaat hierover, mensen kunnen melding maken als dat het geval is.'

Aanstaande woensdag is er een raadsvergadering. Coalitiepartij GroenLinks zal dan vragen aan het college om te kijken hoe ze kunnen ingrijpen.