Start van hoofdcontent

Stad

nl

VU laat vijftig geneeskundestudenten toch toe na fout bij selectieprocedure

28 april 2020, 13.54 uur · Door Redactie

Vierhonderd studenten beginnen komend jaar aan hun opleiding geneeskunde bij de VU en dat zijn er vijftig meer dan de bedoeling was. Door een enorme blunder bij de selectieprocedure kregen studenten te horen dat ze waren ingeloot voor de studie, terwijl dat eigenlijk niet zo was. De VU heeft besloten de fout recht te zetten door foutief ingelichte studenten toch toe te laten.

Maar daartoe moest wel eerst het aantal opleidingsplekken verruimd worden en daarvoor was de toestemming nodig van Minister Van Engelshoven (Onderwijs). De minister heeft die toestemming gegeven. Het aantal opleidingsplekken voor geneeskundestudenten bij de VU wordt eenmalig met vijftig verhoogd.

'Niet de dupe worden van situatie'

'Ik ben van mening dat de aspirant-studenten in geen geval de dupe mogen worden van deze uitzonderlijke situatie en daarom heb ik de VU toestemming gegeven voor deze eenmalige ophoging', zo schrijft Van Engelshoven in de beantwoording van Kamervragen.

Door geldende coronamaatregelen kon er geen toetsdag plaatsvinden, iets wat normaalgesproken deel uitmaakt van de selectieprocedure voor nieuwe studenten geneeskunde. De VU besloot tot een alternatieve procedure, maar bij de bekendmaking van de selectie werden ranglijsten door elkaar gehaald. Vijftig studenten die eigenlijk waren uitgeloot, kregen het bericht dat ze komend jaar konden beginnen aan hun opleiding.

Toen de VU de fout ontdekte werd de gehele procedure meteen stilgelegd. Voor de vijftig benadeelde studenten is dus nu een oplossing gevonden.