Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dolfijn volgt klassiek vrachtschip naar Amsterdamse haven

2 mei 2020, 14.00 uur · Aangepast 2 mei 2020, 16.53 uur · Door Redactie

Een bijzonder gezicht vandaag in Amsterdam. Het klassieke vrachtschip Tres Hombres werd over het Noordzeekanaal naar de Suezhaven begeleid door een speelse tuimelaar (een dolfijnsoort) die vrolijk voor de boeg uit zwom.

De klassieke 'schoenerbrik' is al weken onderweg vanuit het Caribisch gebied naar Amsterdam om fairtrade koffie, cacao en rum te lossen. Voor de Franse westkust kreeg het vrachtschip gezelschap van een nieuwsgierige tuimelaar. Dit zijn dolfijnen die bijna vier meter lang kunnen worden en mensen vaak opzoeken. 

Het volwassen zoogdier is de Tres Hombres nu door de sluizen van IJmuiden en het Noordzeekanaal gevolgd tot in het Westelijk Havengebied. Daar is het dier nu nog steeds. Het bijzondere tafereel leverde vanmorgen deze fraaie beelden op tussen IJmuiden en het IJ die zijn geschoten vanaf de sleepboot 'Tromp': 

AT5

Stichting SOS Dolfijn is inmiddels in het havengebied aanwezig. Met behulp van een dolfijnenambulance onderzoekt de stichting hoe de avonturier terug kan worden gebracht naar veiliger vaarwater. 'Wij proberen eerst een veilige omgeving te creëren. Van daaruit willen wij het dier met rip-bootjes terug te leiden naar IJmuiden en de Noordzee', aldus Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. 'De Tres Hombres ligt namelijk nog wel een poosje in de haven. Daar gaat hij dus niet achteraan.'

De Stichting roept mensen op om ondanks de bijzonder verschijning niet naar de haven te komen. Dit kan de hulpverleningsactie verstoren en bovendien moeten de coronamaatregelen worden nageleefd.