NL
V

Pontsteiger: een innovatief én ambachtelijk landmark

19 mei 2020, 17.19 uur · Aangepast 10 juni 2020, 16.33 uur · Door Redactie

Een nieuw baken voor de Houthaven en Amsterdam. De locatie van het woongebouw Pontsteiger aan het IJ gaf mogelijkheden zoals nergens anders in de stad. Het kon groots en sky high. Bewoners hebben spectaculair uitzicht over de stad en heel Noord-Holland.

Volgens architectenbureau Arons & Gelauff hebben de wensen van de bewoners altijd centraal gestaan in het ontwerp. 'Mensen wonen het liefst óf hoog om het uitzicht, óf laag pal aan het water',  licht architect Arnoud Gelauff toe.

Voor bewoner Marrien Boers geldt het eerste. 'Ik houd van op hoogte wonen dus dat werd beloond met 20 hoog. Ik houd van centraal, maar ook niet in de drukte en dat hebben we hier ook niet. Ik ben gelijk verliefd geworden en ik ben nog steeds heel blij dat ik hier zit.'

'Goede feng shui'

De opdracht van de gemeente was om op een relatief klein oppervlak van 80 bij 80 meter ruim 250 koopwoningen te bouwen. De uitvoering van de bijzondere vorm van het gebouw had heel wat voeten in de aarde. Maar uiteindelijk is het gelukt om de overspanning van ruim 45 meter te realiseren.

En het resultaat mag er wezen, volgens een fietser die op de pont aan het wachten is. 'Ik vind het een heel gaaf gebouw. Goede feng shui. Ik heb zelf wat gekocht aan de Pontkade dus ik kan er mooi op uitkijken, helemaal top. Een studente die zelf op de NDSM-werf woont sluit zich daarbij aan. 'Heel impressive'.

De nieuwste bouwtechnieken zijn gecombineerd met de ambachtelijkheid van het oudste familiebedrijf van Nederland: Koninklijke Tichelaar. Samen met dit bedrijf werden de glazuurbakstenen in verschillende tinten ontwikkeld. Door de schittering van het glazuur krijgt de gevel, afhankelijk van de stand van de zon, een glans die variëert van groen tot goud.

Is dit jouw favoriete project? Breng dan je stem uit op nieuwbouwprijs.nl.