Whatsapp

Architectuur sociaal wooncomplex De Spreeuwen verwijst naar verleden houthavens

22 mei 2020, 17.19 uur · Aangepast 4 juni 2020, 11.51 uur · Door Redactie

Het gebouw De Spreeuwen in de Houthavens doet denken aan de pakhuizen langs de rand van dit vroegere industriele havengebied. Het complex van Ymere is gebouwd op het kunstmatig aangelegde Wiborgeiland. 

De Spreeuwen bestaat uit 69 sociale huurwoningen met een parkeergarage en is ontworpen door Stefanova Architecten in een stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters. Will Wu verhuisde na ruim 30 jaar wonen aan de Nassaukade naar haar nieuwe woningen in De Spreeuwen. 'Toen ben ik gaan kijken op Woningnet wat er vrij was en dat was dit prachtige complex en toen heb ik uiteindelijk een beeldige woning gekregen.'

De naam van het complex verwijst naar het verleden van het gebied. 'Een spreeuw' was rond 1900 een term binnen de havenarbeid voor jonge mannen die goederen uit de schepen laadden, sorteerden, wogen en opsloegen in de pakhuizen op de kades. Als een vlucht samenwerkende spreeuwen streken zij dan neer bij een net aangemeerd schip.

Kunstwerken

Kunstenaar Piet Parra kreeg de opdracht een kunstwerk te maken voor het gebouw. Parra maakte voor de gevel een grote blauwe appel met kroontje op rode benen en hogehaklaarsjes. Die appel is onderdeel van een tweedelig kunstwerk dat begint aan een ander eind van de gevel. In een betonnen paneel naast de ingang zijn spreeuwen afgebeeld, die achter dezelfde appel aanzitten. De appel op het dak stelt de aan de spreeuwen ontsnapte appel voor.

Wu: 'Ik vind de stijl van het gebouw heel leuk. Tussen al deze moderne gebouwen heeft dit de sfeer van pakhuizen en grachtenhuizen. Het is opgesierd met mooie kunstwerken van spreeuwen en een mooie appel op het dak. Het is een heel sfeervol gebouw daardoor.'

Is dit jouw favoriete project? Breng dan je stem uit op nieuwbouwprijs.nl.

Whatsapp