Start van hoofdcontent

Stad

nl

Onderzoeker: 1,5 meter afstand houden in de stad is nog best ingewikkeld

19 mei 2020, 22.17 uur · Aangepast 20 mei 2020, 09.07 uur · Door Redactie

Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions heeft samen met de TU Delft in kaart gebracht in hoeverre het mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden in de stad. Volgens onderzoeker Achilleas Psyllidis is dat nog best ingewikkeld. 

AT5

De onderzoekers hebben een zogeheten 3D social distancing map gemaakt, waarop de hele stad te zien is. Op de digitale kaart is aangegeven in hoeverre er ruimte is voor die 1,5 meter afstand. Als voorbeeld noemt Psyllidis de Wallen, maar ook de Jordaan kleurt op de kaart rood.

Omgaan met 1,5 meter-maatregel

Buurtbewoners van de Jordaan trekken zo hun eigen plan. Zo vertellen twee Jordanezen dat ze ook af en toe op straat lopen in plaats van op de stoep. 'Er is hier meer ruimte en er stonden net veel mensen daar.' 

Ook café-eigenaren passen zich aan in de aanloop naar versoepelende maatregelen voor de horeca. Zo zet een van hen de stoelen en tafels op het terras al buiten, zelfs al heeft hij weinig ruimte. 'Ik kan alleen maar twee tafels neerzetten, verder niet.' Zijn terras uitbreiden naar de straat is niet mogelijk. 'Stel dat er brand is en de brandweer moet ergens zijn, dan moeten ze door de straat kunnen. Logisch, maar ook belangrijk.'

3D social distancing map

Het stadsbestuur broedt nog op verdere maatregelen om in de smalle straten van Amsterdam de 1,5 meter-samenleving vorm te geven. Over de digitale kaart is de gemeente in elk geval enthousiast.

De 3D social distancing map zal nog doorontwikkeld worden. 'Zo kan Amsterdam zien op welke spots het moeilijk is om 1,5 meter afstand te kunnen houden. En als het nodig is kunnen ze op plaatselijk niveau andere afspraken maken', verwacht Psyllidis.