Start van hoofdcontent

Stad

nl

Al bijna veertigduizend Amsterdamse zzp'ers vragen financiële steun aan vanwege coronacrisis

27 mei 2020, 21.36 uur · Door Redactie

De afgelopen maanden hebben al bijna veertigduizend Amsterdamse zzp'ers een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning. Dat meldt de gemeente. Mogelijk kunnen zij binnenkort ook gebruikmaken van een nieuwe kredietregeling. 

AT5 / Luuk Koenen

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), zoals de steunmaatregel officieel heet, werd door het kabinet in het leven geroepen om zzp'ers te helpen die in de problemen raken door de coronacrisis.

Met de regeling kunnen getroffen ondernemers drie maanden lang een uitkering op bijstandsniveau aanvragen. Ook kan er in de regeling een lening voor bedrijfskapitaal verstrekt worden door de overheid.

Klein Krediet Corona

Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuwe regeling: de Klein Krediet Corona (KKC). Dit is een plan van het ministerie van Economische Zaken, waardoor er kredieten van boven de 10.000 euro verstrekt zouden kunnen worden. 

Maar eerst moet daarvoor nog goedkeuring gegeven worden vanuit Europa. Als er groen licht gegeven wordt voor het plan, dan gaat de regeling begin juni in.

Kredietbank

Daardoor ontstaat er zo langzamerhand wel een 'onduidelijk woud aan regelingen', vreest het college.

Om het overzicht te behouden, is het voorstel om de gemeente ook de KKC uit te laten voeren. Daarbij zou samengewerkt kunnen worden met de Kredietbank. 

Er wordt nu eerst onderzocht  of de Kredietbank hiervoor geaccrediteerd kan worden.