Start van hoofdcontent
nl

Tuinparken in Amsterdam voor iedereen: 'De volkstuinen zijn al 30 jaar open'

2 juni 2020, 09.15 uur · Aangepast 2 juni 2020, 09.56 uur · Door Redactie

In en rond Amsterdam vind je ruim 40 volkstuinen. In onze drukke stad hebben mensen wel eens behoefte aan een stukje groen. Het drukke Vondelpark is dan een optie, maar veel Amsterdammers weten niet dat de volkstuinparken ook open zijn voor een middagje rustig picknicken. 

AT5

Het Tuinpark Ons Buiten is zo'n mooi stuk groen in Amsterdam. Ralf Grevelink is voorzitter van de Bond van Volkstuinders. Hij vertelt AT5’s Amsterdam Informeert meer over de volkstuinen in Amsterdam. ‘Iedereen is in de zomer welkom op onze tuinparken. Wat belangrijk is in de plannen die de gemeente nu heeft is dat de gemeente graag wil dat meer Amsterdammers er op verschillende manieren gebruik van maken,’ aldus de voorzitter. Er komen nieuwe voorzieningen in de tuinparken bijvoorbeeld buurttuinen, fietspaden, kleinschalige horeca en speeltuinen. 

Twijfels bij volkstuinbewoners

Sommige bewoners van de tuinen hebben gemengde gevoelens over de kwestie. ‘Ik vind dat daar hele positieve kanten aan zitten, maar ik heb daar ook vraagtekens bij. Op het gebied van veiligheid, ga je iedereen daarin toelaten of ga je entree heffen? Want de mensen die hier zitten, betalen ook geld voor het gebruik van de grond,’ vertelt een bewoner van een volkstuin. Een bezoeker van de tuin vertelt echter dat zij enorm geniet van het park, zelfs zonder tuintje. ‘Lekker genieten van de vogeltjes, het geluid, van de mooie planten, de bloemen. Ja, het is gewoon fijn om hier te lopen.’

Quote

Ja, mag ik erin? Dat vind ik wel leuk.

voorbijganger

Ook enthousiaste bewoners

Er zijn ook bewoners die het leuk vinden als er meer mensen op de tuinparken zouden komen. ‘Iedereen die langskomt hier is meer dan welkom bij mij op de tuin. Ze hoeven maar even Ruud te roepen en dan laat ik ze binnen.’ Een andere bewoner is het ermee eens. ‘Ik zou het wel leuk vinden want dan kan iedereen zien hoe mooi het hier is en hoe goed het hier verzorgd is. Maar het is volgens mij ook al een openbaar park.’ 

Dagje naar het tuinpark

Niet iedereen weet dat de volkstuinen open zijn. Een voorbijganger was dan ook verbaasd. 'Ja, mag ik erin? Dat vind ik wel leuk. Zelf dacht ik dat het wel privé was. Dus misschien eens rond gaan kijken.' Voorzitter Ralf Grevelink denkt dat het karakter iets zal veranderen als meer mensen naar de volkstuinen komen, maar iedereen is welkom. 'De tuinparken openstellen, dat is er al 30 jaar. Voor ons telt natuurlijk dat we het karakteristieke van de volkstuinen gewoon willen behouden. Dan praat je over het verenigingsleven, dan praat je over de natuur. Dan praat je over de stilte, over de rust. En dat is wat belangrijk is om gewoon voor elkaar te houden,' aldus de Ralf. 

Wil je meepraten over het volkstuinenbeleid van de gemeente? Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/inspraak