Start van hoofdcontent

Stad

nl

Duizenden demonstranten tegen racisme en politiegeweld op de Dam

1 juni 2020, 17.00 uur · Aangepast 21 april 2021, 15.42 uur · Door Redactie

Op de Dam hebben zich duizenden mensen verzameld om te demonstreren tegen anti-zwart politiegeweld in Amerika en Europa. De demonstratie is georganiseerd door meerdere antiracismeorganisaties.

AT5 / Cenk Karakaya

Demonstranten hebben borden bij zich met teksten als 'Black Lives Matter' en 'Racisme? Gewoon stom'. Ook worden toespraken gehouden door verschillende sprekers van de organisatie zoals Naomie Pieter (zie onderstaande video) en Akwasi. 

Aanleiding voor de demonstratie is de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota om het leven kwam door politiegeweld. Sindsdien is er veel onrust en zijn er ook rellen in veel Amerikaanse steden. 

'1,5 meter afstand houden onmogelijk'

Vooraf werd iedereen die wilde komen opgeroepen om een mondkapje of gezichtsbescherming te dragen om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook werd verzocht 1,5 meter afstand te houden, maar dit is door de enorme drukte niet te doen. 'Afstand houden is onmogelijk', zegt een AT5-verslaggever op de Dam. Op deze live-beelden is te zien hoe druk het is.

AT5