Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Jeugdtheater De Krakeling verhuist naar Westergasterrein

3 juni 2020, 13.22 uur · Aangepast 3 juni 2020, 13.32 uur · Door Redactie

Jeugdtheater De Krakeling verhuist vanuit de Jordaan naar het terrein van De Westergas. Op 1 september opent het theater de deuren in West.

Het Rijksmonument aan de Nieuwe Passeerdersstraat, waar het theater sinds 1978 is gevestigd, is verzakt. Volgens het theater is een ingrijpende verbouwing nodig, waarbij alle activiteiten voor zeker één theaterseizoen zouden moeten verhuizen. Ook loopt het huidige contract af en voldoet de theaterzaal niet meer.

Bijkomend probleem is dat het theater op de huidige plek minder goed bereikbaar is voor bussen met schoolkinderen, vanwege het aangepaste touringcarbeleid van de gemeente. Samen met de gemeente is er gezocht naar een nieuwe plek. Door de coronacrisis is de verhuizing versneld.

'Buitenkans'

Kees Blijleven, artistiek directeur van De Krakeling, noemt de verhuizing naar De Westergas 'een buitenkans'. 'Maar een verhuizing brengt ook gemengde gevoelens met zich mee. In het karakteristieke pand bij de Koekjesbrug liggen zoveel herinneringen voor bezoekers van verschillende generaties, spelers, buurtbewoners en voor ons, de medewerkers.'

Vanaf 1 september 2020, bij de start van het nieuwe theaterseizoen, opent De Krakeling de deuren in het WestergasTheater.