Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jonge slechtvalken groeien op in schoorsteen AEB

8 juni 2020, 13.45 uur · Aangepast 8 juni 2020, 14.22 uur
Door Redactie · Foto: Roely Bos

Begin mei zijn er minstens drie slechtvalken geboren in de nestkast in de schoorsteen van het Afval Energiebedrijf (AEB) aan de Australiëhavenweg in het Westelijk Havengebied.

 De jongen zijn gespot door Paul Marcus, die roofvogels bestudeert in de omgeving van Amsterdam. 'Ik probeer vanaf de grond de valken te volgen en vast te stellen of er wordt gebroed. Dit jaar zijn er ten minste drie jongen. De jongen staan op uitvliegen. Na het uitvliegen blijven de jongen nog zo’n twee maanden bij de ouders.'

De meeste jongen die voor het eerst vliegen, vliegen een klein stukje en keren dan terug in het nest. Maar een paar jaar geleden maakte een AEB-valkje gelijk een enorme vlucht. Hij werd meegevoerd door de harde noordwestenwind en belandde op het gebouw van ABN-AMRO in Buitenveldert. Daar was toevallig ook een nest slechtvalken.

De kleine AEB-valk schoof aan bij de jongen van het ABN-nest en werd volledig geaccepteerd. De slechtvalken zijn vaste gasten van AEB. Ze broeden sinds 2008 op in de schoorsteen in een vogelkast.