Start van hoofdcontent

Stad

nl

Voormalig pr-medewerker Martin Luther King: 'De droom is er nog steeds'

14 juni 2020, 19.29 uur · Aangepast 19 juni 2020, 15.48 uur · Door Redactie

Harcourt Klinefelter (82) was in de jaren '60 pr-medewerker van Martin Luther King. Het was de periode waarin vele marsen werden georganiseerd om op te komen voor de rechten van zwarte Amerikanen. Klinefelter, die al 47 jaar in Nederland woont, vertelt aan AT5 over zijn herinneringen aan King en hoe hij de Black Lives Matter-protesten van nu ziet.

De 82-jarige Amerikaan ziet in alle protesten de droom van King weer tot leven komen. 'De droom is er nog steeds. Ze hebben de dromer vermoord, maar niet de droom', zegt Klinefelter vanaf een bankje langs de Amstel.

De demonstraties die nu massaal georganiseerd worden raken hem diep. De oud-pr-medewerker van King denkt terug aan de tijd dat hij zelf demonstreerde. 

Opkomen voor gelijkheid

In 1965 liepen duizenden Amerikanen onder leiding van Martin Luther King een protestmars bij de Amerikaanse stad Selma. Ook Klinefelter voelde zich geroepen om op te staan voor gelijkheid. 'Ik voelde diep van binnen: ik moet gaan. Nadat ik een hele nacht had gebeden, ging ik op pad, nam twee vrienden mee in mijn kleine Volkswagen en we reden 1500 kilometer naar Selma.'

De Amerikaan had een bandrecorder bij zich om samen met andere pr-vrijwilligers opnames te maken die konden worden doorgestuurd naar de media.