Start van hoofdcontent

Stad

nl

UvA-studenten demonstreren vrijdag na klachten over grensoverschrijdend gedrag

14 juni 2020, 22.08 uur · Aangepast 15 juni 2020, 09.55 uur · Door Redactie

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben een demonstratie aangekondigd om 'structurele hervormingen' te eisen binnen de onderwijsinstelling. De demonstratie die vrijdagmiddag gepland staat wordt georganiseerd naar aanleiding van een artikel in het NRC waarin meerdere studenten aangeven slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag door een docent.

In het artikel, dat afgelopen vrijdag gepubliceerd werd, komen zes (oud-)studenten aan het woord die tussen 2012 en 2018 de opleiding Conserveren en Restauratie volgden. In een reactie op de krant geven UvA-studenten aan verontwaardigd te zijn.

Actiegroepen 'Humanities Rally UvA' en 'Diversity Forum UvA' organiseren de demonstratie. 'Wat deze situatie laat zien is dat de UvA het rapporteren van misstanden niet goed faciliteert en zelfs ontmoedigd', schrijven de initiatiefnemers op Facebook. 'Alle studenten aan de UvA die het NRC-artikel hebben gelezen weten dat ze voortaan niks van de universiteit hoeven te verwachten.'

De studentenorganisaties eisen onder andere dat de docent tegen wie de klachten zijn ingediend ontslagen moet worden. Daarnaast vinden de initiatiefnemers dat alle klachten die eerder zijn binnengekomen over seksueel overschrijdend gedrag opnieuw geopend en onderzocht moet worden. Ook geven de studenten aan dat het bestuur volgens hen moet aftreden.

De demonstratie staat vrijdag 19 juni om 15.30 uur gepland op Roeterseiland. Op zondagavond hebben zestig mensen op Facebook aangegeven aanwezig te zijn, ruim 300 mensen overwegen om te komen.