Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Organisator GayPride na zoen geramd

24 juli 2009, 11.44 uur · Aangepast 26 juli 2009, 13.22 uur

Een van de organisatoren van de Gay Pride, Hugo Braakhuis, en een vriend zijn in de nacht van woensdag op donderdag belaagd en mishandeld op het Rembrandtplein.

Voorzitter Frank van Dalen van organisator Stichting ProGay bevestigt vrijdag een bericht van die strekking in De Telegraaf. Volgens Van Dalen, die citeert uit de aangifte die Braakhuis en zijn kennis deden, stonden de twee voor een café te zoenen als afscheid. Een groepje jongens schold de twee uit voor onder meer "kankerhomo". Toen de kennis van Braakhuis daar iets van zei, kreeg hij een klap en viel op de grond. Een aantal jongens schopte op hem in. Ook Braakhuis kreeg een klap.

De politie greep daarop in. Volgens Van Dalen zijn vier jongens aangehouden in verband met de zaak. Hij noemt het incident een letterlijk voorbeeld van homofoob geweld:"Er zijn de laatste tijd relatief weinig geweldsgevallen tegen homoseksuelen, mede door goede controle door de politie, maar de intimidatie en pesterijen gaan gewoon door." Van de vijf verdachten wist er een te ontkomen. Over hem is bekend dat het een blanke man is in de leeftijd van 18 tot 25 jaar met de lengte van 170 tot 175 cm. Het viertal is in de leeftijd van 19 tot 21 jaar en is afkomstig uit Amsterdam, Voorhout, Leidschendam en Oegstgeest. Zij zijn inmiddels vrijgelaten, maar blijven verdacht. Locoburgemeester Carolien Gehrels heeft inmiddels contact gehad met de slachtoffers. Zij noemt het incident "verschrikkelijk". De politie is op zoek naar getuigen van het incident, dat gebeurde rond kwart over vier 's nachts. Men kan bellen naar 020-5592100.