Start van hoofdcontent

Stad

nl

DOA waarschuwt voor oververhitte huisdieren tijdens hittegolf

9 augustus 2020, 07.00 uur · Door Redactie

Het is tropisch warm in de stad en dat baart dierenasiel DOA grote zorgen. Door de hitte krijgen huisdieren het vaak iets te benauwd, maar soms is de hitte regelrecht levensbedreigend. Om gevaarlijke situaties te voorkomen geeft de opvang speciale tips waarmee huisdieren comfortabel de zomer kunnen trotseren.

Dieren hebben meer last van extreme warmte dan mensen omdat ze het niet kunnen uitzweten. Vooral nu de temperaturen hoog oplopen is het nodig om wat extra aandacht te geven aan huisdieren, aldus DOA. Zo kunnen konijnen bijvoorbeeld het minst goed omgaan met extreme hitte. Voor hen raad de DOA aan een koel zandbakje te maken waarin ze kunnen graven.

Andere tips zijn om niet te veel te spelen of te wandelen, altijd een plekje in de schaduw te kiezen, extra waterbakjes neer te zetten en spelletjes met water te verzinnen. Ook zijn er specifieke koelelementen die een dier tot wel 4 uur kunnen verkoelen. 

Quote

Dieren kunnen watervergiftiging oplopen, net als mensen. Dus zorg voor water, maar niet té veel!

Jeanine Kornmann - DOA

Volgens DOA is het belangrijk dat Amsterdammers weten hoe ze hun huisdier moeten helpen tijdens een hittegolf. Vorige keren kwamen er veel meldingen binnen van dieren met oververhitting. De meest voorkomende symptomen hiervan zijn hard hijgen, kwijlen of braken, spierverslapping, een donkerrode tot paarse tong en in de ergste gevallen zelfs bewusteloosheid.

Mocht het zo ver komen, dan is het nuttig om de schaduw op te zoeken en het dier te verkoelen met een natte doek. Ook staat Meldpunt 144 van de politie altijd paraat om te helpen. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938