Start van hoofdcontent

Stad

nl

Toch een heel klein beetje Sail op het IJ: 'Even een paar rondjes'

12 augustus 2020, 20.15 uur · Aangepast 12 augustus 2020, 21.00 uur · Door Redactie

Als het coronavirus Nederland niet bereikt had, dan had het IJ de komende dagen vol gelegen met bootjes en enorme zeilschepen. De tiende editie van SAIL zou eigenlijk vandaag beginnen.

Maar het vijfdaagse evenement is vanwege het virus dus afgeblazen. Toch was er vanmiddag nog wel een groot zeilschip te zien, al wist de schipper wel dat Sail niet meer door ging. 'We kwamen binnen vanuit de Staande Mast route en we waren hier toch. We dachten, we doen even een paar rondjes.'

Op de Veemkade, waar de zeilschepen normaal zouden aanleggen, deed maar weinig denken aan het evenement. Sinds ik hier woon heb ik het een keer meegemaakt als buurman. De energie, de mensen, fantastisch', blikt iemand terug. 

Quote

'Dan ben ik tien jaar ouder in vergelijking met vorige keer. Het is wat'

Voorbijganger

Een schilder vindt het prima zo. 'Als het Sail is dan ga ik wel schilderen, maar dan heb ik altijd problemen. Want dan zie ik te veel boten.' 

Omdat niet duidelijk is of het evenement volgend jaar wel op een verantwoorde manier kan plaatsvinden en omdat veel grote schepen al jaren vooruit ingepland worden, is er besloten om het pas over vijf jaar weer te laten plaatsvinden. 'Dan ben ik dus tien jaar ouder in vergelijking met de vorige keer. Het is wat', verzucht een voorbijganger op een motor.