Start van hoofdcontent

Stad

nl

KLM-stewardess Inge vliegt nauwelijks nog en begint nu als barista

14 augustus 2020, 10.21 uur · Aangepast 19 augustus 2020, 13.50 uur · Door Redactie

Als stewardess voor KLM vliegt Inge de Vries al 18 jaar van de ene uithoek van de wereld naar de andere, tot corona uitbrak. Ze zat weken thuis zonder een vlucht tot een vriendin haar tipte over een bakfiets die te koop stond. Ze twijfelde een paar minuten en kocht de fiets. Die is ze nu aan het ombouwen om er koffie mee te verkopen.

Vliegtuigen aan de grond, gigantische verliezen en aangekondigde ontslagrondes. Het zijn de effecten van de coronacrisis op de luchtvaart, ook bij KLM. Er begon niet direct een belletje te rinkelen bij De Vries toen de vluchten begin maart terug begonnen te lopen. 'Ik heb heel lang een gevoel van onoverwinnelijkheid gehad bij KLM, we bestaan inmiddels 100 jaar, we hebben menig crisis overleefd, maar zo groot als dit is nog nooit voorgekomen.' 

Terwijl de wereld 'op slot ging' zat Inge thuis en gingen er weken en maanden voorbij zonder een vlucht te hebben. Een vriendin tagde haar opeens in een bericht op een veilingsite waar een bakfiets te koop stond.

"Mooi ding", had ik geantwoord onder het bericht, toen ben ik verder gegaan waar ik mee bezig was. Even later werd ik benaderd door de verkoper, ben toch gaan kijken en een week later had ik de fiets. Het pas bij me, al mijn vrienden zeggen dat ook en ik kan niet bedenken dat ik opeens een ander met die bakfiets door het park zou zien rijden.'

Quote

'Ik heb heel lang een gevoel van onoverwinnelijkheid gehad bij KLM'

inge de vries werd barista door corona

Gastvrijheid

De gastvrijheid die ze mensen straks biedt op verschillende plekken in de stad komt volgens De Vries heel erg overeen met haar werk bij KLM. 'Het is toch een soort serviceverlening.' Ze wacht nog op een speciale koffiemachine die ze uit Italie laat komen, maar als die binnen is kan ze aan de écht aan de slag.

'Ik was nog geen barista, maar ik heb nu inmiddels een cursus gehad en het ligt mij wel. Het hartje lukt mij inmiddels, alleen de kraanvogel laat ik nog even achterwege', aldus de Vries.

Het verhaal van Inge was de laatste in de reeks 'The Switch' waarin Amsterdammers vertellen over de carriereswitch die ze maakte door het uitbreken van de crisis. De andere afleveringen zijn hieronder terug te vinden.

 

Menno was DJ, maar maakt nu meubels

Renee had een boekingsbedrijf, maar maakt nu sieraden