Start van hoofdcontent

video

nl

De Straten op bezoek bij Mieke Martelhoff: 'De stad heeft een nieuwe Vivelavie nodig'

5 september 2020, 20.30 uur · Aangepast 6 september 2020, 07.11 uur · Door Redactie

Hoewel de Staalkade niet langer is dan 100 meter en er maar zeven huizen staan, valt er genoeg over dit stukje Amsterdam te vertellen én is hier genoeg te ze zien. 

Meubelontwerper Ronald woont om de hoek en heeft op de Staalkade zijn werkplek. Met zijn op het Amsterdammertje geïnspireerde bijzettafel brengt hij een ode aan de stad. Bewoner Jan Jelle heeft ooit op aanraden van een vriend zijn woning aan de Staalkade gekocht, omdat het de allermooiste plek in heel Amsterdam zou zijn. Heeft hij nu geen spijt van. Vanaf zijn dakterras heeft hij een bijzonder uitzicht over de achterhuizen en de ‘achter-achterhuizen’ van de Zwanenburgwal en Groenburgwal. 

We sluiten af bij niemand minder dan Mieke Martelhoff, voormalig eigenaresse van het legendarisch café Vivelavie, en haar vrouw Rosemary. Zij vertellen ons over hun meest bijzondere momenten in het café, emancipatie en hoe de liefde tussen hen is opgebloeid. 

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!