Start van hoofdcontent

Stad

nl

Huurprijzen Amsterdam stijgen flink, maar niet meer het hardst van Nederland

7 september 2020, 07.45 uur · Aangepast 7 september 2020, 07.55 uur · Door Redactie

Voor het eerst in jaren stijgen niet de huurprijzen in Amsterdam het meeste van Nederland, maar die in Rotterdam en Den Haag. In Amsterdam zijn de huurprijzen in juli dit jaar gemiddeld met 3,5 procent omhoog gegaan, in Rotterdam en Den Haag was dit respectievelijk 4,1 en 3,6 procent. 

AT5 / Luuk Koenen

De stijging van huurprijzen komt vooral door de hogere inflatie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Als de inflatie omhoog gaat, mogen de huren harder meestijgen. In 2020 was deze maximale huurstijging 5,1 of 6,6 procent, afhankelijk van het inkomen van de huurder.

Gemiddeld in heel Nederland zijn de huurprijzen met 2,9 procent omhoog gegaan.  Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). Jarenlang was Amsterdam de koploper, maar nu voor het eerst dus niet meer.

Coronacrisis

Dat er wat lichtpuntjes zijn in de Amsterdamse huurmarkt, werd ook al in juli duidelijk. Toen meldde verhuurplatform Pararius dat de gemiddelde huurprijs voor een vrijgekomen woning in de vrije sector voor het tweede kwartaal op rij zelfs was gedaald.

De oorzaak was volgens het platform te vinden in de coronacrisis. Expats en toeristen blijven meer weg, waardoor verhuurders ervoor kiezen hun appartementen weer op de 'Nederlandse verhuurmarkt' te brengen. 

Toch is nog lang niet alles anders, meldde Pararius toen al. Amsterdam blijft gewoon koploper in Nederland als het gaat om vierkantemeterprijzen. Een vierkante meter vrije sector-woning kostte in het tweede kwartaal van dit jaar 23,09 euro, tegen 23, 50 euro een kwartaal eerder. Landelijk gezien wordt er gemiddeld 16,70 euro voor een vierkante meter betaald.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938