Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dit zijn de maatregelen in de stad vanaf zondag 18 uur: parken 's nachts dicht

18 september 2020, 19.46 uur · Aangepast 18 september 2020, 21.30 uur
Door Redactie · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Burgemeester Halsema heeft zojuist een schriftelijke toelichting gegeven over de nieuwe en strengere coronamaatregelen in de stad. Zo gaan de parken 's nachts dicht om illegale feesten te voorkomen.

Het Rijk heeft de volgende landelijke maatregelen aangekondigd die vanaf zondag 20 september om 18.00 uur gelden:

• Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht. Dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.

• Er komt een verbod om je op te houden in gezelschappen van meer dan 50 personen. Dit geldt voor bijvoorbeeld feesten, borrels en uitjes voor groepen van deze omvang. Dit geldt zowel binnen als buiten. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen van kracht, zoals demonstraties, religieuze bijeenkomsten, uitvaarten, en dans- en theaterbeoefeningen.

• Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor publiekelijk toegankelijke concerten in een park. Op deze meldplicht geldt een uitzondering voor bijvoorbeeld gelegenheden met een horecavergunning, religieuze bijeenkomsten, (super)markten, winkels, bibliotheken, culturele instellingen en vergelijkbare locaties waar er sprake is van een doorstroom van bezoekers.

Aanvullend op deze maatregelen van het Rijk neemt de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland de komende tijd nog een extra aantal maatregelen:

• De gemeente vraagt extra aandacht voor het naleven van de basisregels en het nemen van coronamaatregelen in het openbare leven; zoals in winkels, sportkantines en horeca. Daarmee wordt  bedoeld: bij binnenkomst altijd handen desinfecteren en overal 1,5 meter afstand houden. Ook winkelmandjes worden weer geteld en gedesinfecteerd. Bij bezoek aan de horeca vindt vooraf een gezondheidscheck plaats en moeten bezoekers hun contactgegevens achterlaten.

• Publieke gebouwen zoals bibliotheken, stadsdeelkantoren en zwembaden gaan op bepaalde tijdstippen op de dag alleen open voor ouderen en mensen met een minder goede gezondheid. Ook winkels en musea wordt verzocht om dat ook te doen.

• Er komen extra communicatiecampagnes en -materialen om o.a. jongeren, studenten en minder taalvaardigen nog beter te bereiken.

• De coronapreventieteams van de GGD en gemeenten verzorgen preventiepakketten op maat voor plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals scholen, horeca en studentenverenigingen. Ook gaan zij in gesprek met deze doelgroepen.

• Om illegale feesten tegen te gaan, sluiten we plekken, zoals parken, ’s nachts preventief af.

•De gemeente blijft maatregelen inzetten om te grote drukte in de openbare ruimte te voorkomen. Dat door het instellen van eenrichtingsverkeer, het (tijdelijk) afsluiten van straten voor autoverkeer of het doseren bij de toegang als het echt te druk wordt.

• Handhaving en politie blijven gerichte controles uitvoeren op plekken waar mensen samenkomen, zoals feest- en zaallocaties, cafés, restaurants en sportkantines.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938