Start van hoofdcontent

Stad

nl

Regenboogvlaggen in Eerste van Swindenstraat: 'Doel is bereikt als dit niet meer nodig is'

29 september 2020, 21.00 uur · Aangepast 30 september 2020, 10.53 uur · Door Redactie

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag zijn we in de Dapperbuurt.

In de Eerste van Swindenstraat in Oost tovert Sabine iedereen die haar antiekwinkel binnenwandelt om in een vaste klant: niet gek als je ziet met wat voor allure ze haar curiosa weet te verkopen. Zo’n 25 jaar geleden is AT5 al een keer bij Sabine thuis geweest nadat ze de Miss Charme-Verkiezing won; we verrassen haar met oude beelden. 

We wandelen verder naar een pand waar veel mensen voorbij lopen zonder te weten wat voor een rijke geschiedenis het heeft. Ooit ontworpen door befaamd architect Jan Wils zou dit hét sieraad van de Dapperbuurt worden: het Van Swinden Theater. Filmhistoricus Thunnis vertelt over de geschiedenis van het theater.

Wie de laatste drie maanden door de Eerste van Swindenstraat heeft gefietst kan de zee aan regenboogvlaggen niet zijn ontgaan. Deze hangen er uit protest tegen meerdere recente incidenten waarbij homoseksuele bewoners in Oost te maken kregen met geweld en/of werden uitgescholden. Eerder maakte stadsdeel Oost al bekend de regenboogvlag permantent te hijsen tegen anti-homogeweld.  We nemen een kijkje bij Tessa en Ezra thuis, het stel dat deze regenboogvlaggen-actie in de straat is begonnen. Zij geven ons de eerste souvenir van de Straten mee! Drie keer raden wat dat is… 

De Straten van Amsterdam is ook op YouTube te vinden. 
Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart zie je waar we allemaal geweest zijn!