Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vader ontvoerde Insiya krijgt negen jaar cel, maar is niet in Nederland

12 oktober 2020, 14.30 uur · Aangepast 24 augustus 2022, 12.26 uur · Door Koen Bugter

De vader van het meisje Insiya, Shehzad H., is veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor het uitlokken en medeplegen van de ontvoering van zijn destijds 2-jarige dochter in 2016. Omdat de vader niet in Nederland is, is hij bij verstek veroordeeld.

H. is ook schuldig bevonden aan het onttrekking van zijn dochter aan het ouderlijk gezag. De 36-jarige neef van de man krijgt een gevangenisstraf van 4 jaar voor zijn rol in deze zaak. De zes andere verdachten werden in juli 2019 al veroordeeld voor hun rol in de ontvoering. Volgens de rechtbank was de ontvoering 'heftig en ongehoord'. 

Ontvoering

De ontvoering gebeurde op 29 september 2016 om 8.15 uur. Drie mannen bestormen dan het huis aan de Anfieldroad in de Watergraafsmeer. Het is de woning van de oma van Insiya. De moeder van het meisje brengt op dat moment haar andere kind naar school. Een van de mannen wordt overmeesterd door een buurman.

Maar de andere twee mannen konden ontkomen en brachten het meisje samen met een andere groep ontvoerders naar de woning van één van de hen in Duitsland. Vanuit daar werd het meisje door haar vader naar India ontvoerd. Hier lijkt zij tot op de dag van vandaag met haar vader te verblijven.

Premier Rutte besprak het lot van Insiya twee jaar geleden nog 'op het hoogste niveau' tijdens zijn bezoek aan India. Vooralsnog heeft dat niks opgeleverd. 

Opdracht

De rechtbank acht bewezen dat de vader van het meisje destijds de opdracht gaf tot de ontvoering. Hij bereidde deze samen met de neef en zes andere verdachten nauwkeurig voor, onder andere in de vorm van een plan van aanpak met de titel 'operatie Barney'. In dit plan werd rekening gehouden met het gebruik van geweld.

Volgens de rechtbank maakten vader en neef samen met de andere verdachten een gezinsleven kapot. Door Insiya met geweld mee naar India te nemen, plaatste H. 'zijn eigen welzijn boven dat van zijn kind en dat van haar moeder'. Bovendien frustreert de vader sinds september 2019 vrijwel elk contact tussen Insiya en haar moeder. 

Eigen rechter

De rechtbank vindt het onacceptabel dat de vader voor eigen rechter heeft gespeeld en met geweld zijn kind heeft ontvoerd. Hij trekt zich volgens de rechtbank daarmee niets aan van de Nederlandse en internationale familierechtelijke rechtsorde. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938