Achtergrond

NL
V

Groot AOW-gat voor Surinaamse Nederlanders: 'Leg ons uit waar we aan toe zijn'

14 oktober 2020, 07.04 uur · Aangepast 14 oktober 2020, 08.18 uur · Door Redactie

Ruim 30.000 Surinaamse Nederlanders hebben 'een gat' in hun Algemene Ouderdomswet (AOW). Omdat er geen concrete regels zijn gemaakt, konden zij na de onafhankelijkheid niet hun opgebouwde AOW behouden. Zij krijgen dus maar een deel van het pensioen waar ze eigenlijk recht op menen te hebben. 

Roy Ristie is in 1953 geboren in Paramaribo, dat toen nog een deel was van het Nederlandse Rijk. In 1977, twee jaar na de onafhankelijkheid, verhuisde hij naar Nederland. Hoewel Ristie al sinds zijn 19e werkt, krijgt hij geen AOW voor het werk dat hij heeft gedaan in Suriname. Hierdoor loopt hij ongeveer 400 euro per maand mis. 

'Ik ben een geboren Nederlander. In dat opzichte mag het niet zo zijn dat er enorme verschillen zijn', zegt Ristie. 'Te veel mensen zeggen: daar kunnen we niets aan doen.'

AOW-wet

De AOW-wet is in 1956 ingevoerd voor alle ingezetenen van het Nederlandse Rijk. In 1990 is deze wet veranderd. Nu is 'het Nederlandse Rijk' verwisseld voor 'Nederland'. Volgens de staat is de AOW-wet nooit bedoeld voor de overzeese delen van het Rijk.
Quote

'Het is een humanitaire zaak, er moeten geen spelletjes gespeeld worden'

Roy ristie
Rutger Groot Wassink, de wethouder van Sociale Zaken, herkent dit probleem. 'In Amsterdam hebben ook duizenden mensen een probleem omdat ze maar een gedeeltelijke AOW hebben. Dat is voor hen bestaanszekerheid natuurlijk heel slecht. Daarom proberen wij het onderwerp te agenderen door aan de politiek in Den Haag te vragen hier een oplossing voor te vinden.'

Ristie hoopt vooral op meer duidelijkheid vanuit de politiek. 'Stel dat ze hier gewoon niks aan doen, ook al is het een humanitaire zaak, leg het ons dan uit.' Ristie vindt het belangrijk dat iedereen weet waar die aan toe is. 'Want daar gaat het om, en dat er geen spelletjes gespeeld worden. 

'Meer onderzoek nodig'

Het ministerie laat in een reactie aan AT5 weten dat ze op dit moment niks kunnen doen aan het AOW-gat. Om een oplossing te vinden, is eerst meer onderzoek nodig. Het onderwerp zal morgen worden besproken tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938