Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dit zijn de winnaars van de Omarmprijs 2020

23 oktober 2020, 14.27 uur · Aangepast 23 oktober 2020, 16.32 uur · Door Redactie

Gistermiddag is in Pakhuis de Zwijger de Omarmprijs 2020 uitgereikt. Deze prijs is overhandigd aan de mooiste Amsterdamse initiatieven voor het verkleinen van armoede in de stad. Als grote winnaar kwam Abdelhamid Idrissi uit de bus: hij won de hoofdprijs met zijn Stichting Studiezalen.

Aan vier winnende initiatieven werd gisteren een prijs uitgekeerd, in de categorieën Gelijke kansen voor KinderenIedereen digitaalIedereen Perspectief en Iedereen doet Mee. De hoofdprijs bedroeg een geldbedrag van €5000, en de andere winnaars ontvingen een prijs van €2500 om hun goede werk mee voort te kunnen zetten. Wie vielen er in de prijzen?

Hebben en Houwen

Kledingbank Hebben en Houwen van initiatiefneemster Karin Prins in Amsterdam Noord ging er met de prijs in de categorie Iedereen doet Mee vandoor. Met haar kledingbank zorgt Karin ervoor dat ook Amsterdammers met een te klein budget om nieuwe kleding te kopen er piekfijn bij kunnen lopen.

Door de reacties die Karin van haar klanten krijgt weet ze als geen ander hoe belangrijk het voor hen is om er netjes uit te kunnen zien. Samen met Louis, een van Karins vaste klanten gaan we langs bij Hebben en Houwen, op zoek naar een nieuwe outfit. Karin voelt de chique kledingstijl van Louis perfect aan en helpt hem een handje bij zijn zoektocht.

AT5

Het Keuken Collectief

In de categorie Iedereen perspectief was het Keuken Collectief van initiatiefnemer Tim Doornewaard de grote winnaar. Tim startte zijn initiatief aan het begin van de coronaperiode, toen hij merkte dat de behoefte aan gratis maaltijden groeide doordat de voedselbanken hun deuren sloten.

Met het Keuken Collectief heeft hij daarvoor een oplossing gevonden. Buurtbewoners die het kunnen betalen kunnen bij Tim online een maaltijd bestellen, en met de opbrengsten daarvan zorgt Tim voor gratis maaltijden voor mensen die zo'n gratis maaltijd goed kunnen gebruiken. Bovendien brengt hij met zijn initiatief de buurtbewoners in Amsterdam Oost een stukje dichter bij elkaar.

AT5

EHBO: Eerste Hulp Bij Online

De computerhulpservice EHBO: Eerste Hulp Bij Online van de Openbare Bibliotheek Amsterdam is vanzelfsprekend de winnaar in de categorie Iedereen Digitaal. Met die service helpen specialisten vrijwillig Amsterdammers met de meest uiteenlopende digitale problemen, en dat is hard nodig nu we in coronatijd nog meer op het thuiswerken en onze computers zijn aangewezen.

De 78-jarige Albertus weet wel raad met zijn PC en  gebruikt hem voor allerlei zaken: internetbankieren, het nieuws lezen, up-en-downloaden en ga zo maar door. Daardoor is zijn computer echter behoorlijk traag geworden, en daarom helpt EHBO-specialist Boris hem om de computer op te schonen.

AT5

Stichting Studiezalen

De hoofdprijs valt dit jaar in de categorie Gelijke Kansen voor Kinderen en is voor Abdelhamid Idrissi, de initiatiefnemer achter Stichting Studiezalen. Stichting Studiezalen heeft 26 locaties in de kwetsbare wijken van de stad waar kinderen terecht kunnen voor gratis huiswerkbegeleiding. Maar bij alleen huiswerkbegeleiding blijft het niet; ook in de talenten, kansen en het zelfvertrouwen van de leerlingen wordt geïnvesteerd. 'Want', zegt Abdelhamid, 'Armoede zit niet alleen in financiën.' 

In de schoolvakantie wordt er even geen huiswerk gemaakt in de Studiezalen maar komt een goochelaar langs om op te treden, en ook daar zit een gedachte achter. Leerlingen die zich afvroegen of het mogelijk was om goochelaar te worden kunnen dat nu in levenden lijve zien. Abdelhamid en zijn team hopen de leerlingen ook op die manier te inspireren.

AT5

Bekijk hier de volledige uitzending van de Omarmprijs 2020 terug:

AT5

Nieuwsgierig naar andere initiatieven of wil je meer informatie? Bekijk dan hier de Omarmprijs 2020 specialpagina